Pät dôležitých vecí podľa ktorých vyberať oblečenie pre bábätko

Predstav si, že do rodiny pribudlo roztomilé bábätko. Častou reakciou rodičov je obliecť svoje dievčatko alebo chlapčeka do trendy oblečenia, ktoré doplnia všetku tú roztomilosť. Sú však chvíle, keď toto roztomilé oblečenie môže spôsobiť nemalý problém au niektorých detí sa začnú objavovať vyrážky a iné podráždenia. Deti, najmä novorodenci, majú veľmi citlivú pokožku.

Na čo je teda dôležité myslieť pri výbere detského oblečenia? Podľa čoho vyberať oblečenie pre novonarodené bábätko?

1. MATERIÁL

Na začiatok pre svoje bábätko vždy vyberaj odevy vyrobené z prírodných a organických materiálov. Pokiaľ ide o textílie, najudržateľnejšie ak životnému prostrediu najšetrnejšie látky sú obvykle organické konope a bavlna, vlna, hodváb alebo ľan.

Môže sa totiž stať, že keď zakúpite skutočne krásny kúsok za super cenu, je prešpikovaný používaním chemikáliami. Konvenčná móda v dnešnej dobe sa bohužiaľ spolieha na veľké množstvo toxických látok v celom svojom dodávateľskom reťazci. Od pesticídov a insekticídov používaných pri pestovaní látok, ako je bavlna, až po petrochemické látky a ďalšie škodlivé prísady používané pri syntetických látkach.

Je veľmi dôležité nezabudnúť vyprať všetky kusy oblečenia, ktoré si prinesieš domov, než ich oblečieš na seba alebo na svoje dieťa.

Vyhni sa jasným farbám, pretože môžu obsahovať fluorescenčné činidlá. Nekupuj detské oblečenie vyrobené z materiálov ako je nylon a polyester, pretože môže spôsobiť podráždenie pokožky a nepohodu, pretože nie je schopné absorbovať vlhkosť a regulovať telesnú teplotu bábätka.

2. BEZPEČNOSŤ

Pri nákupe dojčenského oblečenia je bezpečnosť zásadná. Nekupuj žiadne detské oblečenie s ozdobami, ako sú mašle, gombíky a háčiky, pretože môžu spôsobiť udusenie. Pokiaľ musí oblečenie obsahovať ozdoby, mali by byť pevne pripevnené. Vyvaruj sa tiež výberu oblečenia so sťahovacími šnúrkami, pretože predstavujú nebezpečenstvo uškrtenia.

3. VEĽKOSŤ

Uisti sa, že kupuješ oblečenie, ktoré dieťaťu sedí. Vhodná veľkosť je nielen pohodlná, ale taktiež umožňuje bábätku ľahký pohyb. Bábätká rastú neuveriteľne rýchlo. Väčšina oblečenia má štandardné miery, ktoré ťa navedú. Pokiaľ sa nemôžeš rozhodnúť pre veľkosť, odporúčame vždy kúpiť väčšiu veľkosť. Mysli tiež na to, aby sa detské oblečenie ľahko obliekalo a vyzliekalo. Medzi prebaľovaním, kŕmením a grganím je potrebné nájsť pohodlný kúsok oblečenia pre teba aj bábätko. Vyberaj oblečenie s patentkami a/alebo zipsami na rozdiel od gombíkov. Opäť je dôvodom praktickosť.

4. FUNKČNOSŤ

Pri nákupe dojčenského oblečenia musíš zvážiť jeho funkčnosť. Pre novorodencov, ktorý väčšinu dňa trávia spánkom, rozhodne vyber niečo pohodlné, ako je overal, košieľka, capáčky alebo spací vak. Odolaj nutkaniu kupovať rozkošné námornícke oblečky, pokiaľ by dieťaťu viac prospelo body. Rovnako tak neutrácajte príliš veľa za oblečenie, ktoré dieťa bude nosiť len ťažko, ako je módne oblečenie na oslavy. U novorodencov obmedz počet oblečenia novorodeneckej veľkosti, pretože ako sme už spomínali, bábätká rýchlo rastú.

5. CENA

Pri nákupe detského oblečenia nie je vhodné vždy chcieť maximálne ušetriť. Nikdy nezľavuj z kvality na úkor ceny. Hovorili sme o tom, ako rýchlo bábätká rastú a aká citlivá môže byť ich pokožka, nákup kvalitného a dobre navrhnutého oblečenia ti dá pokoj na duši. Vyber kvalitu pred kvantitou.

Ročne sa vyhodia milióny kúskov oblečenia a mnoho z nich je absolútne nenosené. Je to významný faktor, ktorý prispieva k plytvaniu našimi prírodnými zdrojmi. Jednoducho plánuj dopredu, vyberajte premyslene a maximálne využite detské oblečenie, ktoré sa vám toľko páči.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.