Aké pyžamo vybrať pre pokojný a pohodlný spánok detí?

Tiež si s príchodom jesene lámeš hlavu, aké pyžamo je to pravé pre tvoje deti? Ako sa noci ochladzujú, stačí predsa zabaliť deti do teplého pyžamka, prikryť ich dekou a problém je vyriešený, čo? Ale nemôže byť deťom horúco? Máme pre teba odpovede na všetky tvoje otázky ohľadom detských pyžám. 

Aj pyžamo rozhoduje o pokojnom spánku tvojho dieťaťa

To, z akého materiálu je oblečenie na spanie vyrobené, je veľmi dôležitým faktorom pohodlného a pokojného spánku. Detské pyžamo môže byť vyrobené z merino vlny, bavlny, vlny, flanelu, fleecu, bambusu, hodvábu… a tak by sme mohli pokračovať ďalej a ďalej.

Ako deti rastú, ich prežívanie spánku sa môže meniť. Napríklad batoľatá, ktorým je v noci príliš teplo, môžu byť náchylné na nočné mory. Aj keď už deti vedia hovoriť, tak je veľmi ťažké zistiť, prečo sa prebúdzajú.

Mysli na to, že sa nemusíš desiť, pokiaľ sú ruky a nohy dieťaťa chladné. Je to normálne. Najlepší spôsob, ako posúdiť teplotu dieťaťa, je siahnuť na zátylok, hrudník, chrbát alebo bruško. Pokiaľ je tam dieťaťu teplo, je všetko v poriadku.

Celú ponuku našich merino pyžamiek pre malé i väčšie deti nájdeš tu

Z akých materiálov môžeš vyberať pyžamo pre deti a po ktoré kedy siahnuť?

FLANEL je voľne pletená látka obvykle vyrobená z vlny, bavlny alebo syntetických vlákien. Je známy pre svoju mäkkosť, teplo a cenovú dostupnosť. Je príjemne hrejivý a ako materiál sa pre detské pyžamá veľmi osvedčil.

BAVLNA je obvykle prírodná ľahká tkanina, ktorá je mäkká na dotyk. Je priedušná, umožňuje cirkuláciu vzduchu a nedráždi pokožku. Bavlna nemá ale najlepšie izolačné schopnosti, takže dieťaťu môže byť v chladnejšom počasí zima.

FLEECE je druh polyesteru. Poznám to tiež, nie je nič roztomilejšieho, než dieťa v plyšovom fleecovom pyžame. Zvlášť v čase Vianoc, nájdeš fleecové pyžamky so snehuliakom, Santom i sobom na každom rohu. Fleece ale nie je tým najlepším materiálom na detský spánok.

A tu je prečo: Fleece je syntetická tkanina, ktorá nepomáha regulovať telesnú teplotu. Fleece nedýcha, takže sa dieťa môže ľahko a rýchlo prehriať. A pokiaľ sa fleece namočí, vlhkosť sa zachytí na jemnej detskej pokožke a môže spôsobiť vyrážku alebo podráždenie.

Možno čoskoro zistíš, že sa pri nosení takého pyžamka deti veľmi potia a budia sa, pretože im je príliš horúco.

BAMBUS je veľmi príjemný materiál aj pre tú najcitlivejšiu pokožku a prirodzene odvádza vlhkosť, takže deti udržia v príjemnej teplote. Bambusové pyžamko je navyše hypoalergénne a môže byť veľmi príjemné pre deti s najrôznejšími druhmi alergií.

A čo naša milovaná merino vlna?

Merino vlna je úžasné prírodné vlákno. Väčšina rodičov sa zamýšľa nad otázkou, či pyžamo z merino vlny nebude dráždi pokožku dieťaťa? Patríš medzi nich? Vlákna merino vlny sú oveľa jemnejšie ako ľudský vlas. To znamená, že vlákna sa ľahko ohýbajú a nedráždia pokožku.
Merino vlna je hypoalergénna a má prirodzené antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú udržiavať jemnú pokožku dieťaťa čistú, zdravú a bez baktérií. Bolo vykonaných niekoľko štúdií o vplyve merino vlny na atopický ekzém (atopická dermatitída), ktoré ukazujú, že merino nosené na koži pomôže znížiť príznaky ekzému.
Merino vlákno je pružné a vracia sa späť do pôvodného tvaru. Vďaka tomu nie je pohyb v merino vlne nijako obmedzovaný.
Či už sa chystáš na hory alebo k moru, vlnené pyžamo pre deti môžeš pribaliť do kufra. Merino vlna pozná spôsob, ako regulovať telesnú teplotu, vie hriať aj chladiť.

Najdôležitejšie pri výbere pyžamá je pohodlie tvojho dieťaťa

Nech už pre svoje deti vyberieš akýkoľvek materiál, je dôležité, aby pyžamo bolo pohodlné. Detské pyžamo by malo byť skôr voľné ako priliehavé, bez veľkých gombíkov, visačiek alebo mašličiek, ktoré by mohli brániť pokojnému spánku.

Na noc svoje dieťa obleč do oblečenia vyrobeného z prírodných látok, aby ste pomohli regulovať telesnú teplotu dieťaťa a zabránili podráždeniu pokožky vlhkosťou.

Pre deti, ktoré majú veľmi studené nohy, sú ľahké ponožky skvelou voľbou. Mysli ale na to, že pokiaľ sú detské nohy príliš teplé, môže to spôsobiť prehriatie celého tela a nepríjemné budenie. Vždy sa uisti, že sú ponožky dostatočne voľné a pohodlné.

Či už si vyberieš pyžamko z akéhokoľvek materiálu, prajeme tebe aj tvojim deťom pokojný a spokojný spánok. Pretože pre spokojný detský spánok sú rodičia ochotní urobiť čokoľvek, súhlasíš?

O tom prečo do postele nepatrí polyester, sa môžeš dočítať v tomto článku.

Pokiaľ vás zaujíma, ako správne vybrať správnu posteľ, matrac, prikrývku a vankúš pre vaše dieťa od bábätka až po teenagera, máme pre vás riešenie. Kvalitný spánok je kľúčom k zdravému vývoju, rastu a celkovej pohode dieťaťa, preto je dôležité dbať na správny výber vybavenia v každej fáze jeho života. Viac sa dozviete v tomto komplexnom sprievodcovi tu.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz. Bergam nie je len ďalší e-shop. Sme tu pre vás.