Aké zvoliť oblečenie na hory? Dôležitý je materiál

Najčastejšie nosíme oblečenie z bavlny, syntetických materiálov (polyester, nylon) a vlny. Ako si ale vybrať správny materiál pre pohodlné oblečenie na hory? Aké sú plusy a mínusy jednotlivých materiálov? To ti prezradíme v dnešnom článku.

Zvoliť to správne oblečenie na horské radovánky je základom úspechu. Musíš ho mať dostatok na výmenu, keď sa spotíš alebo zmáčaš v snehových závejoch. Zároveň potrebuješ také oblečenie, ktoré sa hneď nepremočí, zahreje ťa, ale ktoré vie odvádzať pot.

Ako vidíš, dnes to bude veľa o materiáli a správnom poradí vrstiev, ktoré si na seba potrebujete obliecť, aby ste sa s rodinou cítili pohodlne a komfortne. 

Prečo zaobstarať deťom merino oblečenie? V tomto článku sa dozvieš dôvody.

Jemná bavlna sa nehodí na funkčné oblečenie

Bavlna je úžasný a najčastejšie používaný materiál na oblečenie pre deti aj dospelých. Je to skutočne veľmi jemný a príjemný materiál. Ale pre funkčné oblečenie na šport je bavlna najmenej vhodná. Prečo?

Problém je v tom, že absorbuje veľa vody. Bavlnené oblečenie, ktoré je nasiaknuté potom, studí, pretože sa voda zachytí v bavlnených vláknach. Pri akomkoľvek športe, či už to sú lyže, sánky alebo bicykel, bavlna po navlhnutí stráca všetky izolačné vlastnosti.

A problém je na svete, pretože teba ani deti vôbec nezahreje. Podčiarknuté zrátané, na bežné nosenie je bavlna skvelá, na šport by sme radšej volili iné materiály ako merino alebo polyester. Bavlna nie je vhodná na outdoorové oblečenie.

Syntetické materiály ako napríklad polyester rýchlo schnú

Polyester je veľmi ľahký, odolný a schne skutočne rýchlo, pretože neabsorbuje prakticky žiadnu vodu. Takže aj keď sa jedná o materiál vyrobený z plastových vlákien, má oproti bavlne mnoho výhod.

Vývoj ide neustále dopredu. Ani polyester už nie je, čo býval. Je oveľa mäkšia, priedušnejšia a celkovo príjemnejšia na nosenie. Jedno mínus ale stále musíme spomenúť. Keď budeš nosiť tričko z polyesteru niekoľko hodín, začne zapáchať. Prečo

A vraciame sa späť k jeho pôvodu, dôvodom je to, že je v podstate vyrobené z plastových vlákien. Okrem zápachu sa v ňom tiež začnú hromadiť baktérie, ktoré môžu pri dlhšom nosení bez prania podráždiť pokožku a spôsobiť zdravotné problémy.

Ale pre aktivity, ktoré netrvajú dlhšie ako hodinu, ako je posilňovňa, beh atď. sú tkaniny na báze polyesteru viac než dostačujúce. Navyše moderné polyesterové oblečenie síce nie sú vyrobené z prírodných materiálov ako merino alebo bavlna, ale napriek tomu sú vzdušné a mäkké.

Merino sa hodí pre všetky vonkajšie aktivity

A na záver merino. Merino je tkanina, do ktorej sa zamilujete na prvý dotyk. Merino je vhodné pre všetky vonkajšie aktivity, ako je napr. turistika. Určite už vieš, že merino je antimikrobiálne. Ale čo to vlastne znamená? V látke sa ani po niekoľkých dňoch nehromadia nepríjemné baktérie a tak nebude oblečenie zapáchať.

Tým ale nekončíme. Merino má ešte jednu vlastnosť, vďaka ktorej už nebudeš chcieť nič iné. O čo ide? Keď je mokré, nestráca izolačné vlastnosti. Mokré merino tričko ťa teraz stále zahreje rovnako ako suché. Kvôli čomu merino vlnu obzvlášť milujeme, je to, že aj keď je mokré, nelepí sa na kožu ako bavlna alebo polyester.

Stále však existuje malé percento ľudí, ktorí sa v merino vlne cítia nekomfortne a pri nosení ich bude svrbieť.

Čo ťa v zime na lyžiach viac zahreje? Merino alebo polyester?

Všeobecne platí jednoduché pravidlo – čím je látka silnejšia, tým je teplejšia. Podľa posledných testov pri rovnakej hrúbke poskytne polyester o niečo viac tepla ako merino. Akonáhle však tričko mierne navlhne, merino ťa bude hriať aj naďalej, zatiaľ čo u polyesteru alebo bavlny to tak nebude.

Hlavne u detí vnímam merino na zimu ako ideálnu tkaninu. Či už deti stavajú snehuliaka, sánkujú na kopci alebo schádzajú kopec na lyžiach, idú do všetkého naplno. To znamená, že sa začnú potiť. A ako sme si už hovorili, premočené tričko z bavlny alebo polyesteru bude studiť.

Ak nechceš, aby boli deti choré, musíš ich zložiť. S merinom si nemusíš robiť také starosti. Základná vrstva z merina (ako je treba detský overal) sa môže spotiť a stále bude deťom teplo.

A ako to teda rýchlo schne? Ktorý materiál vyhráva?

Bavlna absorbuje najviac vody, merino nasaje o niečo menej a polyester takmer žiadnu. Ale ako už bolo povedané, u merina príliš nevadí, keď je mokré. Bude síce schnúť o niečo dlhšie ako polyester, ale nelepí sa na kožu a nechladí ako polyester.

Ako je to s priedušnosťou? Merino víťazí ako spodná vrstva, polyester ako stredný. Pokiaľ hľadáš strednú vrstvu, ktorá je hrubšia ako spodná vrstva, bude polyester tou správnou voľbou. Pre tenšiu spodnú vrstvu poskytne merino oveľa väčšiu priedušnosť.

Ako je to s odolnosťou? Každý vie, že plast je odolnejší ako prírodné materiály, vďaka tomu sa môže zdať tričko z polyesteru snáď nesmrteľné. Merino je jemnejšie a tým pádom viac náchylná na opotrebenie. Vo svojej skrini možno nájdeš veľa polyesterových tričiek, ktoré sú napríklad 10 rokov staré. S merinom to v tomto ohľade je trochu horšie.

A čo z pohľadu prírody? Predsa len inú nemáme a chceme ju pre svoje deti nechať v čo najlepšom stave. Niektoré polyesterové tkaniny sú síce recyklovateľné, ale v podstate stále ide o plast vyrobený z ropy. Merino je 100% prírodný. Je to ovčia srsť.

S tým ide ruka v ruke samozrejme cena. Polyester je oveľa lacnejší ako merino. Ale to nemôže byť pre teba veľkým prekvapením vzhľadom na to, že pochádza z oviec a nie z plastu.

Čo si teda máš pre seba a svoje deti vybrať?

Na jednoduchú otázku nemožno ľahko odpovedať. Naozaj záleží na konkrétnej situácii. Podľa nášho názoru a skúseností je merino v zime bez pochýb lepšou tkaninou pre spodnú vrstvu. Pokiaľ pre seba alebo deti vyberieš merino ako spodnú vrstvu, nebude príliš vadiť, keď ju premočíte.

A pretože v zime nosíme cez spodnú vrstvu ešte ďalšiu mikinu alebo sveter (strednú vrstvu) a na nej vrchnú vrstvu (bundu alebo kombinézu), nebude sa ti chcieť všetko toto deťom každú chvíľku prezliekať. Súhlasíš? Na zimné túry odporúčame ako spodnú vrstvu merino tričko s dlhým rukávom.

A čo v lete? Merino je celkovo skvelý regulátor teplôt. V chlade zahreje av horúčave ochladí. Na krátku prechádzku alebo túru by mohol byť vhodnejší polyester, ale pre veľmi dlhú túru bude dobré merino tričko ideálnym spoločníkom.

Ako správne vrstviť oblečenie, aby ste sa v ňom vy aj vaše dieťa cítili príjemne za všetkých okolností? Tu sa o tom dočítaš viac.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.