Ako prať a udržiavať oblečenie z merino vlny?

Pranie a údržba oblečenia z merino vlny nie je vôbec žiadna veda. Áno, merino síce potrebuje inú starostlivosť ako bavlnené oblečenie, ktoré bežne máme v šatníku, ale ľahko si s tým poradíte. Vlna má skvelé samočistiace vlastnosti, preto oblečenie z merino vlny nemusíte prať tak často.

Oblečenie z merino vlny stačí vyvetrať na čerstvom vzduchu bez priameho slnka. Vlnené vlákno má vďaka lanolínu skvelú ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje vstrebávaniu škvŕn.

Zaujímajú ťa vlastnosti merino vlny, bavlny a bambusu? Čítaj tu, a dozvieš sa viac o porovnaní materiálov, aby si vedela po akom najlepšie siahnuť.

Pokiaľ chcete svojim vlneným oblečením dopriať luxusnú starostlivosť, odporúčame pranie v ruke. Z oblečenia vytlačte vodu a nechajte doschnúť. Nežmýkajte merino krútením, môže sa vám zdeformovať.

Pranie v práčke ale tiež nie je problém. Väčšina práčok má program na vlnu. Merino odporúčame prať na 30 °C. Ideálne oblečenie otočte naruby (zabránite tak nevzhľadným žmolkom). Nikdy nepoužívajte aviváž a žmýkajte na nízke otáčky (maximálne 800). Na merino nikdy nepoužívajte sušičku, pokiaľ nechcete mať oblečenie minimálne o veľkosť menšiu. Ešte vlhké oblečenie rozložte pri sušení do požadovanom tvare, merino totiž drží tvar, v ktorom uschne. Používajte pracie prostriedky určené výhradne pre vlnu.

Ako vybrať vhodný prací prostriedok na čistenie merino oblečenia? Na trhu je široká ponuka pracích prostriedkov určených práve na tento účel, stačí si len vybrať ten správny.

Dostupné sú pracie prostriedky, ktoré momentálne máme na sklade.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.