Ako prát merino oblečenie?

Premýšľala si nad tým, že zaobstaráš sebe a svojim deťom oblečenie z merino vlny ale bojíš toho, že je údržba zložitá? Napadá ťa otázka, ako odstrániť všetky detské fľaky od potravín z merino oblečenia? Bojíš sa toho, že sa ti merino oblečenie zrazí? Nebudem ti klamať, môže sa to stať. Ale ak dodržíš týchto niekoľko jednoduchých zásad, bude to pre teba hračka. Tak pokračuj v čítaní.

1. Pred prvým nosením nové oblečenie vždy vyper. Pri prvom praní pier bielizeň samostatne alebo s rovnako farebným oblečením. Môže dôjsť k uvoľneniu farby a tým k zafarbeniu inak farebného oblečenia. Vždy používaj vhodný prací prostriedok na merino vlnu (tu). 

2. Merino nie je nutné prať po každom použití. Okrem toho, že šetríš materiál a predĺžiš tým jeho životnosť, šetríš aj životné prostredie. Merino vlna má skvelé samočistiace vlastnosti. Oblečenie stačí vyvetrať na čerstvom vzduchu bez priameho slnka. Vlnené vlákno má vďaka lanolínu skvelú ochrannú vrstvu, ktorá zabraňuje vstrebávaniu škvŕn. 

3. Pranie merina v ruke je skvelá záležitosť, ak chceš svojim vlneným kúskom dopriať luxusnú starostlivosť. Merino oblečenie je možné prať v ruke vo vlažnom kúpeli do 30 °C. Potom jemne vyžmýkať a sušiť ideálne vo vodorovnej polohe, najlepšie na uteráku. Pri plákaní postupne znižujte teplotu kúpeľa, aby nedošlo k vyzrážaniu alebo deformácii. Nikdy nežmýraj merino krútením, môže sa ti tak oblečenie zdeformovať. 

4. A ako prať merino oblečenie v práčke? Môže vôbec môj vlnený kúsok do práčky? Vždy sa riaď údajmi uvedenými na etikete. U väčšiny merino kúskov, ktoré zakúpiš na Bergam, nie je problém s údržbou v práčke. Používajte ale výhradne program na vlnu, ktorý rešpektuje primeranú teplotu a znížený počet otáčok pri odstreďovaní. Väčšina práčok tento program na vlnu má. Všeobecne merino oblečenie odporúčame prať na 30 °C, maximálne na 40 °C. Vlna nemá rada striedanie teplôt a teploty vyššie ako 40 °C. Ideálne oblečenie otoč naruby, zabrániš tak žmolkom na oblečení. Nikdy nepoužívaj aviváž a žmýkaj na nízke otáčky (maximálne 800).

5. Tiež ťa napadá otázka, ako odstrániť detské škvrny a fľaky z toľko obľúbeného merina? Škvrny od potravín, trávy alebo mastné fľaky potrápia nejednu mamičku. Prosím, kúp si pre tieto prípady žlčové mydlo. Pomocou žlčového mydla zvládneš vyprať väčšinu detských škvŕn. A ako skvelý bonus, zabalíš ho kdekoľvek na cesty. A ako teda na to? Hlavná je rýchlosť. Je nutné škvrnu z merino oblečenia ideálne opláchnuť a oblečenie namočiť do studenej vody. Tak zamedzíš tomu, aby sa škvrna vsiakla hlboko do vlákna. Žlčové mydlo nanes na škvrnu a nechaj ho pokojne 5-10 minút pôsobiť a potom jemne umyje. V prípade potreby môžete niekoľkokrát opakovať.

6. A môže merino do sušičky? Na merino nikdy nepoužívaj sušičku, pokiaľ nechceš mať oblečenie o veľkosť menšiu. Ešte vlhké oblečenie rozlož pri sušení do požadovanom tvare, merino totiž drží tvar, v ktorom uschne. 

7. Najviac ti ale o tvojom merino kúsku prezradí sama ceduľka. Aj keď „hryzie“ a pri prvej príležitosti ju chceš odstrihnúť, najskôr sa poriadne pozri, čo je na nej napísané.

8. Používajte pracie prostriedky určené pre vlnu. Základnú ponuku nájdete na našom e-shope (tu)

9. Už si bola niekedy smutná, že sa ti objavila na tvojom merine malá dierka? Dávaj si pozor na mole. Merino oblečenie im veľmi chutí. Malé nenápadné dierky na merinu nehovoria nič o kvalite zakúpeného tovaru. Často sa objaví až po vypraní, alebo pri nosení. Mol šatníková má naozaj veľký apetít. Ako týmto situáciám predchádzať? Merino používaj tak často, ako to len ide, nech vetrá. Merino oblečenie, ktoré práve nepoužívaš, uskladni vo vákuových vreciach as prípravkom proti moliam. Používaj na pranie prípravky určené na merino vlnu. Tieto prípravky obsahujú výťažok z cédra, ktorý pomáha chrániť merino proti moliam. Ak pereš oblečenie v prostriedku, ktorý túto zložku neobsahuje, daj do šatníka ochranu proti moliam, ako napr. závesné kúsky dreva alebo vrecúška naplnené bylinami, ktoré týmto motýlikom naozaj nevonia. Do skríň ukladaj merino riadne vysušené. 

10. Raz za čas urob oblečenie z merino vlny lanolínový kúpeľ. Vďaka tomu sa oblečenie zjemní a obnoví jeho prirodzené vlastnosti. Lanolín je tuk, ktorý vlna prirodzene obsahuje a ktorý sa spracovaním a praním z vlny čiastočne odstraňuje. Pokiaľ prevedieš lanolínový kúpeľ na merino oblečené, povrch vlákna sa späť obalí vrstvičkou tuku, ktorá vlákno zahladí a chráni ho pred špinou a vodou. Vďaka lanolínu sa nebude oblečenie tak rýchlo špiniť, špina zostane len na povrchu. Lanolínovú kôru môžeš tiež zakúpiť na našom e-shope.

A ako teda na lanolínový kúpeľ, keď je pre merino oblečenie tak skvelá?

Ručné pranie:

Na vlnené plienkové nohavičky – rozpustite 1-2 polievkové lyžice v horúcej vode, potom doplňte studenú vodu do 1 litra. Navlhčenú časť odevu namočte do pripraveného roztoku, operte a nechajte namočené 0,5-1 hodinu. Potom opláchnite vo vlažnej vode, opatrne vykrúťte a nechajte uschnúť rozložené na uteráku.

Na vlnené oblečenie – rozpustite pol čajovej lyžičky v horúcej vode a opakujte rovnaký postup ako pri praní plienok.

Na hodváb – rozpustite pol čajovej lyžičky v horúcej vode (nie viac kvôli jemnosti vlákien) a opakujte rovnaký postup ako pri praní plienok. Na pravidelné a dlhodobé pranie hodvábu odporúčame Olivový tekutý prací prostriedok, ktorý je ideálny pre bežnú starostlivosť o hodváb.

Ako vybrať vhodný prací prostriedok na čistenie merino oblečenia? Na trhu je široká ponuka pracích prostriedkov určených práve na tento účel, stačí si len vybrať ten správny. Dostupné sú pracie prostriedky, ktoré momentálne máme na sklade.

Pranie v práčke:

Rozpustite pol čajovej lyžičky v 30-40 ml horúcej vody a roztok nalejte do priehradky na aviváž.  A ako vybrať teda vhodný prací prostriedok na merino? Všade sú k dispozícii pracie prostriedky na pranie merino oblečenia, stačí si len vybrať.  Celá ponuka tu.

  • Výrobky sú 100% odbúrateľné, rádovo hodín až dní sa vo vode úplne rozložia na bežné prírodné zložky
  • Suroviny použité pri výrobe pochádzajú z bio-dynamického alebo ekologického poľnohospodárstva alebo voľného zberu.
  • Voda použitá pri výrobe je bio-dynamicky rytmizovaná a do produktov sú pridávané zmesi energeticky silných bylín a esencie drahých kameňov a kovov.  

Starostlivosť o merino oblečenie nie je žiadna veda a nepotrebuješ na to byť jadrový technik, aby si to zvládla. Tak už neváhaj a vyber si z našej ponuky krásnych a funkčných kúskov pre seba aj svoje deti. Aj naši najmenší si zaslúžia to najlepšie oblečenie z kvalitných prírodných materiálov. Merino oblečenie by nemalo chýbať v šatníku všetkých bábätiek, batoliat a už vôbec nie väčších detí, pre ktoré žiadne dobrodružstvo vonku nie je cudzie. Merino vlna vie nielen hriať ale tiež ochladzovať. Je to perfektný regulátor teploty a udržuje stálu teplotu tela. S oblečením z merino vlny sa už nemusíš báť prehriatia alebo prechladnutia detí. 

Celá ponuka merino oblečenia pre deti.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na info@bergam.sk.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.