Ako sa obliekať v zime a čo obliekať v zime deťom?

Tiež si lámeš hlavu s tým, ako seba aj deti dobre obliecť, aby vám nebola zima a neboli ste chorí? Poďme sa dnes spolu na to pozrieť. Tu sú 3 tvrdenia, ktoré každý z nás už určite niekedy počul. Ale nie všetky platia pre dospelých a nie všetky pre deti. Ktorým mýtom často podliehame a aká je pravda o obliekaní v zime?

1. mýtus: Teplo sa obliekaj, inak budeš chorý

Pokiaľ seba i dieťa dobre oblečieš, nie je predsa možné, aby ste boli chorí. Či už sa jedná o malé dieťa alebo o dospelého, každý z nás už túto vetu niekedy počul. Áno, do určitej miery to môže byť pravda, ale… Prechladnutie nie je spôsobené iba nižšími teplotami. Aká je pravda?

Prechladnutie a chrípka sú spôsobené vírusmi prenášanými z jedného človeka na druhého, nie teplotou vzduchu. Vírusy, ktoré spôsobujú bežné prechladnutia a choroby, cirkulujú vo väčšom množstve počas zimných mesiacov. Teplé oblečenie to teda vždy nezachráni.

Preto sa nestrachuj, keď si náhodou zabudneš o vrstvu menej. A keď už vrstvíš, zvoľ radšej merino vlnu alebo iný priedušný materiál ako základnú vrstvu. Prečo ti prezradíme pri treťom mýte. Teraz poďme na čiapky.

2. mýtus: Vezmi si čiapku, najviac tepla človek stráca cez hlavu

Musíš nosiť čiapku! Hlava v teple je základ, pretože najviac tepla človek stráca cez hlavu.

Alebo nie? Tak ako to teda je? Pravdou je, že to platí iba pre bábätká a malé deti. Pomer povrchu hlavy dieťaťa k povrchu jeho tela je oveľa väčší ako u dospelého. Deti teda strácajú viac tepla hlavou. Kvôli tomu sú pre deti dôležité kapucne, čiapky a kukly.

U dospelého je to ale veľmi nepravdepodobné. Z trochou zveličenia je možné povedať, že na tvojej hlave nie je nič zvláštne. Dospelý človek stráca telesné teplo hlavou rovnako ako z akejkoľvek inej časti tela, ktorá je vystavená nízkym teplotám. Preto je teda dobré nosiť čiapku, ale aj ostatné časti tela musia byť zakryté, aby ti nebola zima.

3. mýtus: Obliekaj sa do vrstiev, len tak sa udrží telo v teple

Nosením viacerých tenkých vrstiev sa v zimnom počasí udržíš v teple. Ale! Mysli však na to, či máš na sebe správne množstvo, typ a poradie vrstiev. Len tak to môže fungovať správne. Ako vrstviť, aby to fungovalo?

Podvliekacie legíny, pančuchy a nátelníky z bavlny sa stali v priebehu rokov veľmi obľúbené. Pokiaľ je prvá vrstva na tele, ktorú obliekaš sebe alebo deťom, vyrobená výhradne z bavlny, môže tu vzniknúť problém. Pokiaľ sa spotíš, bavlna nasiakne pot a následne telo ochladzuje. To je hlavná vec, na ktorú treba myslieť, keď keď vyberáš podvliekaciu bielizeň pre seba alebo deti.

V tomto ohľade sa môžeš spoľahnúť na merino vlnu. Merino vlna má úžasnú schopnosť transportovať vlhkosť preč od pokožky. Vďaka tomu zostaneš v suchu a pohodlí. Oblečenie z merino vlny ťa skvele zahreje. Vlnené vlákna sú schopné zachytávať vzduch lepšie ako akékoľvek iné tkaniny. Všetok ten zachytený vzduch je dokonalým izolantom.

Čo je dôležité, vlna si zachováva hrejivé a izolačné schopnosti, aj keď je mokrá.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.