Ako správne uskladniť sezónne oblečenie z merina?

Na začiatok ti chceme povedať, že väčšinu oblečenia z merino vlny môžeš tie aj deti nosiť celoročne. Pokiaľ máš ale doma len teplý sveter z merino vlny, ktorý chceš počas teplých dní zazimovať, aby si ho ďalšiu sezónu vytiahla bez akéhokoľvek poškodenia, poradíme ti ako na to.

Oblečenie z merino vlny totiž veľmi chutí moliam a iným škodcom. Ako správne skladovať merino odevy?

Mole a ďalší škodcovia sa radi živia vláknami, ako je merino vlna, kašmír alebo hodváb, a zanechávajú tak na oblečení diery. V lete preto skladuj svoje merino svetre na chladnom a suchom mieste s dobrou cirkuláciou vzduchu, ako je napríklad skriňa, pôda alebo pivnica. Oblečenie ale ulož mimo priameho slnečného svetla, tepla či vlhkosti, pretože to môže spôsobiť vyblednutie alebo iné poškodenie.

Ako prať oblečenie z merino vlny sa dozvieš tu.

Aby sa tvoje obľúbené oblečenie z merina vyhlo moliam, plesniam, prachu a inému opotrebovaniu, máme pre teba múdre spôsoby, ako uložiť nenosené oblečenie a udržať ich v najlepšom možnom stave mimo jeho hlavnej sezóny.

5 spôsobov, ako uložiť nenosené oblečenie mimo sezóny

Vákuové vrecia

Uchovaj počas leta svoje oblečenie uzavreté do vzduchotesných vrecúšok. To nielen ochráni všetko oblečenie, ale aj vytvorí oveľa viac miesta v šatníku.

Na druhú stranu aj tieto vrecia môžu občas potrebovať opätovné utesnenie a čo je zásadné, neumožňujú oblečenie dýchať. Čo teda s tým?

Látkové úložné tašky

Ideálne používaj bavlnené alebo ľanové vrecká, pretože tie umožňujú prirodzené prúdenie vzduchu. Tieto skladovacie tašky a vrecia by mali mať správne uzávery, aby sa dovnútra nedostali mole. Zabalením odevov do hodvábneho papiera tiež zabrániš ich zažltnutiu.

Úložné koše a boxy

Úložné koše môžu byť jednoduchšou alternatívou k vákuovým vreckám, ale samy o sebe vyžadujú značné množstvo úložného priestoru. Buď opatrná, skladovanie oblečenia v akejkoľvek vzduchotesnej nádobe môže iba zabrániť novému napadnutiu oblečenia moľami.

Ak vaše merino oblečenie už obsahuje vajíčka, aj tak sa vyliahnu. Preto vždy než oblečenie uložíš, uisti sa, že je oblečenie naozaj čisté. Tiež skontroluj, že nádoby sú suché, rovnako ako vaše oblečenie, aby nezačalo plesnivieť.

Mole zastraš vôňou

Možno to poznáš z chalupy od svojich starých rodičov či rodičov: na mole platia naftalínové guličky. Lenže ich vôňa je výrazná, ťažko odstrániteľná a tak trochu nepríjemná. Máme pre teba prírodné riešenie.

Merino skladuj s odpudzovačom molí, ako je bobkový list, čierne korenie, céder, alebo levanduľa. Alebo investuj do ďalšej prírodnej alternatívy, ako je cédrové drevo, ktoré nielen skvele vonia, ale funguje rovnako dobre, ak nie lepšie, pri prevencii škôd spôsobených moľami. Uvedom si, že vôňa cédra časom vyčpí, takže možno budeš musieť cédrové bloky vymeniť.

Udržuj šatníku naozaj čistý

Čisti svoj šatník často zhora nadol; mole radi žijú v miestach, kde je tma a kde ich nič neruší. Preto posúvaj veci, vytiahni si oblečenie a potom všetko starostlivo ulož späť.

Ďalšie tipy na skladovanie oblečenia z merino vlny:

  • Pred uložením odevy vždy vyčisti – pomáha to zabrániť zápachu, škvrnám a usadzovaniu nečistôt. Pot, pach alebo napríklad srsť domácich zvierat môžu spôsobiť, že merino oblečenie bude pre mole ešte chutnejšie. A aj keď odporúčame, aby si merino neprala, pokiaľ to nie je nutné, pred uložením ho naopak radšej vyper.
  • Merino zlož, nenechávaj ho zavesené na ramienku. Zavesenie merina na dlhú dobu môže viesť k natiahnutiu odevu do nevzhľadného tvaru, čím mu vytvoríš hrbolčeky pod ramienkami. Občas si svoje vlnené oblečenie skontroluj a uisti sa, že sa vo vnútri neobjavila žiadna vlhkosť alebo sa do neho nevkradol nejaký hmyz.
  • Máš podozrenie na záškodníka vo svojom šatníku? Skús vlnu vložiť do uzatvárateľného plastového vrecka a potom ju daj na 24 až 48 hodín do mrazničky. Tým zahubíš všetky larvy, ktoré môžu byť vo vlne.

 Ten najdôležitejší tip na uskladnenie merina: Pozor na larvy

Všetkým našim zákazníkom odporúčame nosiť merino celoročne. Je dôležité si uvedomiť, že poškodenie merino oblečenia moľami je častejšie, než si väčšina z nás myslí. Mole a iný hmyz väčšinou nevidíš voľným okom, poškodenie obvykle spôsobujú larvy, nie dospelí chrobáky.

Mole žijú na tmavých miestach a kladú vajíčka na živočíšne vlákna, ako je vlna. A keď sa vajíčka vyliahnu, tvoje obľúbené merino tričko im môže poslúžiť ako skvelý druh potravy.

Pokiaľ nájdeš vo svojom obľúbenom merine diery, pokus sa zistiť, kde mory nechali vajíčka. Dávaj si tiež pozor na nákup merina z druhej ruky. Obyčajne sa stane, že si niekto kúpi kus oblečenia z bazáru, ktorý je už bohužiaľ moľami napadnutý. V týchto prípadoch je bohužiaľ často pre záchranu zvyšku šatníka najefektívnejšie a najbezpečnejšie zamorené veci zlikvidovať.

Pokiaľ doma nájdeš mole, poriadne si vyčisti šatník a nielen ten. Vajíčka môžu skončiť na celom rade miest: na podlahe, na hornej a spodnej strane políc a dokonca aj na strope. Dôkladne vysávaj a utieraj prach, najmä v rohoch av oblastiach pokrytých kobercom.

Tiež si uvedom, že mole nie sú jedinou hrozbou pre vlnu. Preto svoje miesto na uloženie oblečenia z merina starostlivo vyberaj. Tak to boli naše tipy na bezpečné skladovanie tvojich sezónnych merino kúskov, ktoré neunosíš celoročne. Keď dodržíš pár dôležitých zásad, aby si sa vyhla moliam, škodcom a plesniam, oblečenie uskladníš na suchom mieste s dobrou cirkuláciou vzduchu a občas ho skontroluješ, máš vyhrané.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je len ďalší e-shop. Sme tu pre vás.