Ako vyberať detskú spodnú bielizeň?

Kvalitná spodná bielizeň pre deti je základ pre to, aby sa vaši najmenší cítili počas svojho dobrodružného dňa v pohode. A preto je pri nákupe bielizne na prvom mieste pohodlie. Vyberáte spodnú bielizeň pre deti od oka a podľa toho, ako roztomilo vyzerá? V článku si poodhalíme najčastejšie chyby pri výbere spodnej bielizne a tiež aké faktory by si mala vziať do úvahy pred tým, než vložíš ďalší kúsok do svojho nákupného košíka.

Detské nohavičky, trenírky, boxerky alebo slipy. Nech už detskú spodnú bielizeň nazývaš akokoľvek, všetci chceme to isté: Aby oblasť, kde sa naše nohy spájajú s trupom, mala celodenné pohodlie, priedušnosť a bola bez vlhkosti a zápachu. A to bezpodmienečne platí pri detskej spodnej bielizni.

Na čo myslieť pri výbere spodnej bielizne pre deti

Spodná bielizeň je jednou z vecí, nad ktorou rodičia často veľmi neuvažujú. Aké sú najbežnejšie požiadavky na detskú spodnú bielizeň?

  • Zakryje všetko, čo zakryť má?
  • Sedí správne, neťahá a nedrhne?

Pokiaľ spodná bielizeň spĺňa tieto požiadavky, sme často spokojní. Lenže by sme nemali byť. Prečo? Zabúdame brať do úvahy:

  • z čoho je spodná bielizeň pre deti vyrobená
  • odkiaľ sa vzalo
  • ako bolo vyrobené.

Výrobcovia bohužiaľ môžu na oblečenie, vrátane spodnej bielizne, aplikovať celý rad chemikálií, aby malo žiarivú farbu, aby sa nepokrčilo, odolalo škodcom a škvrnám atď. A všetky tieto škodlivé látky sa dostávajú do tela priamym kontaktom s kožou alebo sliznicou.

Spodná bielizeň, ktorú obliekaš deťom priamo na koži a na obzvlášť zraniteľných častiach tela musí byť vybraná s extra starostlivosťou. Poď teda spoločne s nami vybrať spodnú bielizeň z lepšej tkaniny as menším množstvom toxínov.

6 vecí, ktoré zváž pri nákupe detskej spodnej bielizne

Pohodlie, to by mal byť východiskový bod. A celý následný výber detskej spodnej bielizne by sa mal točiť okolo neho. A čo ďalej? Na aké parametre by si mala zamerať svoju pozornosť?

1. Priedušnosť

Je veľmi dôležité, aby detská spodná bielizeň bola priedušná. To ti pomôže zabrániť vlhkosti, keď sa deti pri hre spotia. S dostatočnou priedušnosťou sa zníži pravdepodobnosť infekcií a dieťa zostane v pohode po celý deň.

2. Regulácia teploty a vlhkosti v spodnom prádle

Prírodné tkaniny ako merino vlna alebo bambus sú z mnohých dôvodov skvelými kandidátmi pre detskú spodnú bielizeň.

U detskej spodnej bielizne rozhodne odporúčame vyhnúť sa syntetickým tkaninám, ako je polyester alebo nylon. Hlavným dôvodom je regulácia teploty, ktorú prírodné vlákna zvládajú oveľa účinnejšie. To znamená, že deti udržia v chlade alebo teple podľa aktuálnej potreby.

Pokiaľ nie sú veľké mrazy, pri spodnej bielizni prevažne riešime to, aby spodnú bielizeň dokázalo príjemne chladiť. Táto regulácia teploty pomáha predchádzať poteniu a rastu baktérií. Prírodné vlákna ako je merino vlna alebo bambus sú tiež veľmi účinné na kontrolu vlhkosti. Prírodné oblečenie saje lepšie ako oblečenie zo syntetickej tkaniny. To tvojim deťom pomôže cítiť sa v suchu po celom dni hier a lúmpačení.

Baktérie v spodnom prádle

Ďalším veľkým problémom sú baktérie. Možno si hovoríš: „Ale ja predsa deťom každý deň spodnú bielizeň mením a periem, tak kde je problém…“

Poďme sa na to spolu pozrieť. Počas jedného nosenia sa na spodnom prádle môže rozmnožiť značné množstvo baktérií. Pokiaľ ide o syntetické tkaniny, vypranie nemusí oblečenie vyčistiť tak dobre, ako si myslíš. Navyše mnohí z nás neperú detské tepláky, legíny a džínsy tak často – čo je samozrejme v poriadku – ale znamená to, že aj tu je ďalší kúsok baktérií, ktorý je spodnej bielizni veľmi blízko.

Tiež ak perieš spodnú bielizeň na studený program, baktérie z oblečenia s najväčšou pravdepodobnosťou úplne neodstrániš. Niektorí vedci, ktorí skúmajú účinnosť prania za studena, tomu hovoria tzv. „bakteriálna polievka“. Nielen, že baktérie nie sú kompletne odstránené z oblečenia, ale šíria sa na ďalšie kusy oblečenia počas prania…

Pokiaľ vyberieš pre svoje deti spodnú bielizeň z prírodných materiálov ako je merino, hodváb alebo bambus, budeš mať o starosť menej. Tieto materiály majú úžasné antibakteriálne vlastnosti samy o sebe.

3. Pružnosť

Detská spodná bielizeň by mala byť dostatočne pružná, aby umožňovala tvojim najmenším voľný pohyb. Pre malé deti je najlepšie zvoliť mäkké látky, ktoré sú organické. Je dôležité, aby sa spodná bielizeň dala deťom ľahko vytiahnuť hore a dole.

Nie je nič horšie, než keď je detská spodná bielizeň príliš tesná a bráni tak dieťaťu v jeho samostatnosti. Pre staršie deti sa hodí, aby spodná bielizeň bola pohodlná, pretože keď je čas začať behať, skákať alebo jazdiť na bicykli, bez pružnej, elastickej a mäkkej spodnej bielizne sa nezaobídu.

4. Švy

Uisti sa, že švy na spodnom prádle pre deti nie sú veľké.

Veľké švy pri spodnej bielizni môžu dráždiť pokožku, spôsobiť trenie a zapareniny.

5. Vkus

Ak chceš minimalizovať situáciu, keď tvoje dieťa odmietne nosiť tebou vybraný kúsok spodnej bielizne, uisti sa, že tvoj výber spodnej bielizne zohľadňuje vkus dieťaťa. Vieš, aký je častý dôvod odmietania spodnej bielizne u detí? Napodiv to nie je spôsobené ani tak prechodom z plienok, ale kvôli dizajnu, ktorý nezodpovedá predstave alebo očakávaniam dieťaťa. Aké jednoduché, však?

Vieme, že deti milujú farebné oblečenie ale maj na pamäti, že mnoho farbiva má agresívny vplyv na pokožku. Najlepšie je u detskej spodnej bielizne zvoliť bielu spodnú bielizeň alebo svetlé farby. Toto pravidlo dodžuj obzvlášť pokiaľ je to pre mladšie deti alebo deti s veľmi citlivou pokožkou.

Z akého materiálu vyberať spodnú bielizeň pre deti?

Počúvaš to od nás často a budeme sa opakovať aj teraz, ale stav na prírodné tkaniny.

Bavlnená spodná bielizeň je z mnohých dôvodov najbežnejšie nošeným materiálom spodnej bielizne. Jednak je ľahko dostupné vo väčšine obchodov a je pohodlné.

Pokiaľ je to možné, vyvaruj sa nákupu spodnej bielizne v supermarketoch z konvenčnej bavlny, ktorá je obvykle geneticky modifikovaná a pestovaná a spracovávaná s radom chemikálií, vrátane chlórového bielidla.

Aká je teda alternatíva konvenčnej bavlnenej spodnej bielizne? Odporúčame udržateľné a organické spodné prádlo z materiálov ako organická bavlna, bambus alebo merino vlna.

Nestrachuj sa. Nájsť detskú spodnú bielizeň, ktorá je dobré pre telo aj pre našu Zem, je rovnako jednoduché ako nákup bežnej spodnej bielizne. Ale s ekologickým a udržateľným spodným prádlom budeš mať oveľa lepšiu predstavu o tom, ako a kde sa spodná bielizeň vyrába.

Ako vybrať správnu veľkosť detskej spodnej bielizne?

Tu dodržuj toto jednoduché pravidlo: Veľkosť je rovnaká pre spodnú bielizeň aj pre vrchné oblečenie. Pokiaľ bude spodná bielizeň dieťaťu väčšia, bude padať. Naopak pokiaľ bude o číslo menšie, bude nepohodlné a zanechá na koži stopy.

Na nohaviciach bude mať dieťa krátku nohavicu, pri mikine to bude krátky rukáv, na spodnom prádle to vždy nie je na prvý pohľad viditeľné. Mysli na to, že s výmenou vrchného šatníka musí prísť aj na rad výmena detskej spodnej bielizne.

Vieš o tom, že nepríjemná infekcia v intímnych partiách môže trápiť aj úplne malé dievčatká? Ochorenie kvasinkovou infekciou nie je u malých detí síce časté, ale tiež nie je úplne výnimočné. Často sa objavuje po liečbe antibiotikami alebo zápalu močových ciest.

Pokiaľ sa tvoje dieťa bude sťažovať na pálenie, štiepanie alebo nepríjemnú vyrážku v oblasti intímnych partií, vyhľadaj lekára. Výberom vhodnej spodnej bielizne z prírodných materiálov napomôžeš nielen liečbe, ale hlavne prevencii týchto problémov.

Sme nesmierne šťastní, že na stránkach BERGAM nájdeš kvalitnú detskú spodnú bielizeň z merino vlny alebo z jemnučkého bambusu. Táto bielizeň ponúka deťom to najväčšie pohodlie pri každodennom objavovaní sveta. Kvalitný materiál u detskej spodnej bielizne by mal byť pre teba na prvom mieste.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.