Ako vybrať bábätku správnu veľkosť oblečenia?

Detské oblečenie nesmie nikdy brániť prirodzenému pohybu. V oblečení by malo mať dieťa dostatok priestoru, aby mohlo skákať, liezť, behať, visieť na hojdačke, jazdiť na bicykli a všetky ďalšie dobrodružstvá, ktoré môžu naši najmenší vymyslieť.

Predstavte si, že chodíte v takých dlhých nohaviciach, ktoré vám neustále padajú pod nohu alebo že si musíte vytriasť ruky zo svetra. Všetkého veľa škodí. Príliš voľné oblečenie nie je dobré, naopak príliš tesné oblečenie obmedzuje voľný pohyb.

Ako správne zvoliť veľkosť funkčného oblečenia sa dozvieš tu.

Tak ako to teda vymyslieť?

Uisti sa, že kupuješ oblečenie, ktoré dieťaťu sedí. Vhodná veľkosť je nielen pohodlná, ale taktiež umožňuje bábätku ľahký pohyb. Bábätká rastú neuveriteľne rýchlo. Väčšina oblečenia má štandardné miery, ktoré ťa navedú. Pokiaľ sa nemôžeš rozhodnúť pre veľkosť, odporúčame vždy kúpiť väčšiu veľkosť.

Premýšľaj tiež o tom, ako jednoducho sa bude oblečenie obliekať a vyzliekať. Obliekanie vrtiaceho sa novorodenca býva často boj. Pri výbere oblečenia sa riaď týmito tipmi a oblečieš svoje dieťa ľahšie:

  • Široký výstrih alebo patentky pri krku uľahčujú obliekanie. (Ak si vyberieš oblečenie, ktoré sa preťahuje cez hlavu, urob to rýchlo, pretože deti sú často nervózne, keď ťa nevidia.)
  • Patentky a zipsy vpredu sa ľahšie upevňujú a dávajú dole než tie vzadu.
  • Voľné rukávy sa obliekajú a vyzliekajú ľahšie ako tie tesné.
  • Vďaka patentkám alebo iným jednoduchým otvorom v rozkroku je výmena plienok rýchlejšia a pohodlnejšia – nemusíš dieťaťu vyzliekať všetko oblečenie.

Mysli dopredu - mysli múdro. Niektoré bábätká sa do „novorodeneckej“ veľkosti nikdy nezmestia. Iné môžu dokonca vyrásť z oblečenia veľkosti 3 mesiace už po 1. mesiaci. Kúp teda univerzálne kúsky vo veľkostiach pokojne aj na 6 mesiacov dopredu, nech ich máš po ruke, keď na to príde.

Prvý rok, najmä prvé 3 mesiace, sú nepredvídateľné a zahŕňajú veľa učenia, pokiaľ ide o oblečenie. Pretože:

  • Nevieš, aké veľké dieťa bude, keď príde na svet. Môže to byť maličké bábätko alebo veľké dieťa vyžadujúce oblečenie inej veľkosti.
  • Nevieš, ako rýchlo dieťa vyrastie. Tvoje dieťa môže mať obrovský rastový skok a byť v jednej veľkosti oblečenia po dobu 1-2 týždňov, alebo ho úplne vynechať.
  • Novorodenci neustále blinkajú, slintajú a špinia plienky. Mysli na to, že chceš mať k dispozícii dostatok oblečenia, nech nemusíš prať aj viackrát denne. (Žiadna novopečená mamička, keď sa ešte zotavuje z pôrodu a učí sa všetkým tým novým veciam okolo detí, nechce myslieť na neustále pranie bielizne.)

Nestresuj sa tým, či sa netrafíš. Mať správnu rovnováhu oblečenia, aby ste neplytvali, ale tiež nestrácať hlavu z neustáleho prania, je občas oriešok. Preto si to uľahči, ako to ide.

Ako je to vlastne s funkčnosťou oblečenia?

Pri nákupe dojčenského oblečenia zváž jeho funkčnosť. Pre novorodencov, ktorý väčšinu dňa trávia spánkom, rozhodne vyber niečo pohodlné, ako je overal, košieľka, capáčky alebo spací vak. Odolaj nutkaniu kupovať rozkošné námornícke oblečky, pokiaľ by dieťaťu viac prospelo body.

Odolaj nutkaniu kupovať rozkošné námornícke oblečky, pokiaľ by dieťaťu viac prospelo body. Rovnako tak neutrácaj príliš veľa za oblečenie, ktoré dieťa bude nosiť len ťažko, ako je módne oblečenie na oslavy. U novorodencov obmedz počet oblečenia novorodeneckej veľkosti, pretože ako sme už spomínali, bábätká rýchlo rastú.

Dôležitá rada na záver: Pri nákupe detského oblečenia nechci vždy maximálne ušetriť. Nikdy nezľavuj z kvality na úkor ceny. Hovorili sme o tom, ako rýchlo bábätká rastú a aká citlivá môže byť ich pokožka, nákup kvalitného a dobre navrhnutého oblečenia ti dá pokoj na duši. Vyber kvalitu pred kvantitou. Prečítaj si o materiáloch oblečenia, v ktorom sa ty aj tvoja rodina budete cítiť pohodlne, tak akurát a všetky aktivity si užijete skrátka naplno. Tu.

Ročne sa vyhodia milióny kúskov oblečenia a mnoho z nich je absolútne nenosené. Je to významný faktor, ktorý prispieva k plytvaniu našimi prírodnými zdrojmi. Jednoducho plánuj dopredu, vyberaj premyslene a maximálne využi detské oblečenie, ktoré sa ti toľko páči.

Prečítaj si článok o tzv. Fast Fashion: Prečo nákupom trendy oblečenia škodíš planéte aj sebe.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.