Naše rady a tipy: Ako vybrať tie správne športové topánky pre deti

Výber detskej obuvi je jedna z najobávanejších disciplín snáď pre každého rodiča. Ako vybrať tie najlepšie topánky pre svoje deti? Na čo sa pri výbere zamerať?

S tým sa ti pokúsime v stručnosti poradiť. Ale ešte než sa pustíme do konkrétnych parametrov, zodpovieme ti otázku, ktorá ťa bez pochyby tiež napadla: Ako rýchlo vlastne rastie deťom noha? Poďme teda na to!

Ako rýchlo rastie deťom noha a ako často kupovať nové topánky

Noha dieťaťa rastie veľmi rýchlo, ale u každého je to samozrejme veľmi individuálne. A čo o tejto problematike hovoria tabuľky? U malého dieťaťa rastie noha cca 1,5 – 1,8 cm za rok. U väčších detí to je cca 0,8 – 1,2 cm za rok.

Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že vo veku 1 – 3 rokov budeš musieť deťom kúpiť dve až tri veľkosti obuvi za rok. Neboj sa, postupne sa bude náročnosť zmenšovať. V predškolskom veku budeš deťom kupovať asi dve veľkosti obuvi za rok a akonáhle deti nastúpia do školy, budú to jedna až dve veľkosti ročne.

Ako správne vybrať veľkosť detského oblečenia sa dočítaš tu. 

Ako rýchlo rastie deťom noha a ako často kupovať nové topánky

Noha dieťaťa rastie veľmi rýchlo, ale u každého je to samozrejme veľmi individuálne. A čo o tejto problematike hovoria tabuľky? U malého dieťaťa rastie noha cca 1,5 – 1,8 cm za rok. U väčších detí to je cca 0,8 – 1,2 cm za rok.

Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že vo veku 1 – 3 rokov budeš musieť deťom kúpiť dve až tri veľkosti obuvi za rok. Neboj sa, postupne sa bude náročnosť zmenšovať. V predškolskom veku budeš deťom kupovať asi dve veľkosti obuvi za rok a akonáhle deti nastúpia do školy, budú to jedna až dve veľkosti ročne.

Rovnako ako rast detí nie je plynulý, ale ide v skokoch, platí to aj pri detskej nohe. A tak nám nezostáva nič iné, než pravidelne kontrolovať, či ešte detská topánka dieťaťu sedí. A ako často teda kontrolovať veľkosť topánky u detí? U malých batoliat sa odporúča kontrolovať veľkosť raz za mesiac, u predškolákov raz cca za dva mesiace, u starších školákov pokojne aj raz za 4 mesiace.

Malé topánky nielen že tlačia, ale zároveň môžu spôsobiť mnoho deformácií a poškodenia detskej nohy. Kosti nohy malého dieťaťa sú veľmi mäkké a ľahko podliehajúce deformáciám. Nevhodné sú teda malé a úzke topánky, ale aj topánky príliš veľké a široké, kedy noha kĺže a naráža. Dokonca aj tie najlepšie topánky ťa sklamú, či nevyberieš správnu veľkosť.

Naše odporúčania? Stráž si tzv. nadmeriek

Vyber vložku z detskej topánky a polož na ňu detskú nohu. Akonáhle je päta správne umiestnená, vzdialenosť medzi najdlhšou špičkou prsta a koncom podošvy by mala byť orientačne jeden centimeter.

A ako postrážiť veľkosť topánky, pokiaľ nie je možné vložku vybrať? Takýchto topánok už našťastie veľa nie je, ale aj tak ti poradíme jeden starý fígeľ. Pokiaľ nie je odstránenie podrážky možné, nechaj dieťa, aby sa v topánkach postavilo. Mala by si byť schopná skĺznuť ukazovákom cez zadnú časť detskej päty, zatiaľ čo dieťa vrtí prstami. Nakoniec by pod nohou dieťaťa nemali byť žiadne tlakové body.

Deti rýchlo rastú a topánky dlho nevydržia, ako sme už písali o pár riadkov vyššie. Ako rodič vždy cítiš nutkanie kupovať topánky nové. U nás funguje najlepšie mať dva páry detských tenisiek, jeden „krajší“ na parádu do školy a druhý na voľný čas. Tak sa ti podarí vyhnúť predčasnému opotrebovaniu „krajšieho“ páru detských tenisiek.

Ako by mala vyzerať ideálna detská topánka?

Špička detskej topánky by mala byť dostatočne priestranná, aby nijako neobmedzovala nohu. Zároveň by mala byť guľatá, aby sme sa vyhli problémom ako je vbočený palec, vybočený malík atď.

Detská topánka musí byť tiež veľmi ľahká, aby sme detským kĺbom čo najviac odľahčili od zbytočnej záťaže. Topánky by mali byť tiež priedušné, aby sa nôžka zbytočne nepotila. Pomôcť tomu môžeš aj kvalitným výberom ponožiek z funkčných materiálov. Našu ponuku z merino vlny nájdeš tu.

Topánky by mali byť tiež priedušné, aby sa nôžka zbytočne nepotila. Pomôcť tomu môžeš aj kvalitným výberom ponožiek z funkčných materiálov. Našu ponuku z merino vlny nájdeš tu.

Topánky na šport alebo na telocvik - v čom je rozdiel?

Každý rodič chce podporovať svoje deti v športe. Tá správna cesta detí k športu by ale mala byť v správnej športovej obuvi.

Správna detská športová obuv zohráva kľúčovú úlohu v ochrane detských nôh po celú dobu ich rastu a vývoja. Nosenie pohodlných a dobre padnúcich športových tenisiek je nevyhnutné, či už sú deti v škole v telocvični, na ihrisku, dráhe alebo na kurte.

Detské nohy treba chrániť pred otrasmi a prílišným kontaktom s tvrdým podkladom. Práve z tohto dôvodu musí detská topánka mať dostatočné tlmenie. Pozri sa na kvalitnú podošvu aj stielky.

  • Vyberaj pevnú medzipodrážku (nie dutú), ktorá zachová podporu.
  • Nájdi odolnú podošvu, ktorá odolá tvrdým povrchom.
  • Dôležitý je tiež silný vystužený zvršok, ktorý drží nohu na mieste.

Vo väčšine prípadov na úplnom začiatku budeš pre svoje deti hľadať na šport viacúčelovú topánku, ktorú bude môcť nosiť dieťa celý deň, a to či už v škole, na ihrisku aj pri hodine telocviku. Dodržuj už vyššie spomínané pravidlá, a to aby bola podrážka pohodlná a dobre polstrovaná, z priedušného materiálu a ľahko sa čistila.

Všetky deti rôznych vekových kategórií behajú, skáču, šplhajú a hrajú sa. A všetko to behanie dáva detským teniskám poriadne zabrať. Deti potrebujú odolné tenisky, ktoré zvládnu všetky tie „ujazdené kilometre“.

Tiež ťa napadá otázka, či je vôbec potrebné kupovať detské topánky špeciálne na šport v interiéri na tvrdých podlahách? V celej tej záplave barefoot obúvania idú tieto detské topánky občas bokom. Vyplatí sa teda investícia do športovej obuvi pre deti? Áno, väčšina detských topánok nie je vyrobená na beh na tvrdom povrchu. Špeciálna detská športová topánka s kvalitnou podrážkou a zvrškom dáva deťom rovnaký komfort, ktorý očakávame aj my dospelí od svojich športových topánok.

Správna obuv na telocvik pre deti? Záleží na športe

Topánky na telocvik pre deti by žiadny rodič nemal zanedbávať. Detské tenisky na telocvik musia predovšetkým zaistiť bezpečie a byť univerzálne. Každý šport má svoje nároky a naše bezpečie záleží práve často na tom, aké topánky máme obuté.

V prípade hodín telesnej výchovy je to komplikované, pretože nevieme, čo bude dieťa konkrétne robiť. Bude to basketbal, futbal, beh, gymnastika…? Možností je naozaj veľa, preto by mala obuv na telocvik byť univerzálna.

Keď hľadáme pre deti topánky na telocvik alebo iný šport, musia byť hlavne pohodlné a bezpečné. Vždy pozeraj na zvršok topánky, ideálne, aby bol vyrobený z priedušnej látky, ktorá sa postará o to, že sa nebudú nôžky potiť ani počas intenzívnych lekcií.

Také topánky pre deti má vo svojej ponuke značka EXANI, tieto topánky boli navrhnuté pre veľmi aktívne deti. Podrážka je odpružená, aby neboli zaťažované svaly a kĺby, a je vyrobená z materiálu, ktorý nielen tlmí otrasy, ale taktiež je veľmi odolná a vydrží naozaj veľa.

Mysli tiež na to, že vo väčšine škôl nie je povolené nosiť obuv s čiernou podrážkou, ktorá robí šmuhy.

Veríme, že sme zodpovedali všetky tvoje otázky ohľadom výberu tej správnej obuvi pre tvoje deti.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.