Aký materiál detského oblečenia zvoliť pre predčasne narodené deti?

Predčasne narodené deti sú často označované ako nedonosené, pretože prichádzajú na svet pred dokončením štandardných 37 týždňov tehotenstva. Tieto deti môžu mať špecifické potreby, vrátane oblečenia, ktoré je obvykle navrhnuté s ohľadom na ich menšiu veľkosť a špecifické potreby.


Preto sme si pre vás pripravili niekoľko tipov a vecí, na ktoré sa treba zamerať pri výbere oblečenia pre predčasne narodené deti.

  • Veľkosť: Hľadajte oblečenie, ktoré je špeciálne navrhnuté pre predčasne narodené deti a je vhodné pre ich menšiu postavu a nižšiu hmotnosť. Často sú k dispozícii veľkosti označené ako "preémia" alebo "novorodenecké", ktoré môžu začínať pri veľmi malých rozmeroch vhodných pre deti vážiace menej ako 2,3 kg. Niektoré značky a výrobcovia ponúkajú rozdelenie veľkostí ešte detailnejšie, aby zodpovedali rôznym stupňom nedonosenosti, vrátane veľmi malých veľkostí pre tých najmenších novorodencov. Odporúčame napríklad švédsku značku Geggamoja.
  • Pohodlie a jemnosť: Preferujte mäkké a jemné materiály, ako je bavlna alebo bambus, ktoré sú šetrné k citlivej pokožke predčasne narodených detí. Jednoduché obliekanie: Skvelé je oblečenie s predným zapínaním alebo s dvojcestným zipsom, ktoré uľahčí obliekanie a vyzliekanie dieťaťa.

Pokiaľ ide o detské oblečenie, vek veľmi neznamená. Viac o tom sa dozvieš v tomto článku.

  • Teplotná regulácia: Uistite sa, že oblečenie je dostatočne teplé, aby udržalo predčasne narodené dieťa v pohodlí, ale zároveň umožňuje prístup k pokožke na monitorovanie teploty a stavu. 
  • Bezpečnosť: Skontrolujte, či sú všetky švy a ozdoby na oblečení pevne pripevnené, aby nedošlo k riziku udusenia alebo iných nebezpečenstvo.

Je dôležité, aby oblečenie pre predčasne narodené deti bolo prispôsobené ich špecifickým potrebám a poskytovalo im pohodlie a ochranu, ktorú potrebujú počas ich raného života.

Výhody merino vlny pre predčasne narodené deti

  1. Teplotná regulácia: Merino vlna má schopnosť regulovať teplotu tela. To znamená, že dokáže udržovať dieťa teplé v chladnom prostredí a chladné v teplejšom prostredí, čo je dôležité pre podporu komfortu a správnej termoregulácie predčasne narodených detí
  2. Mäkkosť: Merino vlna je známa svojou jemnosťou a mäkkosťou. Táto vlastnosť je ideálna pre citlivú pokožku predčasne narodených detí, ktorá môže byť náchylnejšia na podráždenie alebo alergie.
  3. Absorpcia vlhkosti: Merino vlna má schopnosť absorbovať vlhkosť a odvádzať ju od tela, čo je užitočné na udržanie suchej a pohodlnej pokožky dieťaťa. Nízke alergénne vlastnosti: Merino vlna je obvykle dobre tolerovaná aj u jedincov s citlivou pokožkou a alergiami. Je to prírodný materiál bez chemických prímesí, ktoré by mohli spôsobiť podráždenie.
  4. Antibakteriálne vlastnosti: Merino vlna má prirodzené antibakteriálne vlastnosti, čo môže pomôcť obmedziť rast baktérií a znížiť riziko infekcie, a to je dôležité pre zraniteľný imunitný systém predčasne narodených detí.
  5. Odolnosť proti zápachu: Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam merino vlna obvykle odoláva tvorbe nepríjemných zápachov, čo môže byť užitočné pri dlhodobom nosení oblečenia, najmä v nemocničnom prostredí.

Tieto vlastnosti merino vlny môžu priniesť komfort a podporu zdravia predčasne narodeným deťom, najmä v období, keď sú ich potreby ohľadom teplotnej regulácie, pohodlia a bezpečia obzvlášť dôležité.

Výhody bambusu pre predčasne narodené deti

Bambusové oblečenie pre predčasne narodené deti môže byť skvelou voľbou vďaka svojim mäkkým a príjemným vlastnostiam. Tu sú niektoré výhody bambusového oblečenia pre takto malé detičky:

  1. Jemnosť a šetrnosť k pokožke: Bambusová tkanina je mäkká a jemná na dotyk, čo je ideálne pre citlivú pokožku predčasne narodených detí
  2. Dobrá absorpcia vlhkosti: Bambusové vlákno má prirodzenú schopnosť dobre absorbovať vlhkosť, čo môže byť užitočné pri regulácii teploty a udržaní pokožky dieťaťa suchú.
  3. Nízka alergénnosť: Bambusová tkanina je obvykle hypoalergénna a môže minimalizovať riziko podráždenia pokožky alebo alergických reakcií.
  4. Termoregulačné vlastnosti: Bambusové vlákno má prirodzenú schopnosť regulovať teplotu, čo znamená, že môže udržať dieťa teplé v chladnom prostredí a chladné v teplejšom prostredí.

Pri výbere bambusového oblečenia pre predčasne narodené deti je dôležité zaistiť, aby bolo vhodne veľkostne a dizajnovo prispôsobené ich špecifickým potrebám. Malo by byť tiež ľahko umývateľné a príjemné.

V našej ponuke nájdete detské oblečenie už od veľkosti 48. Chcete vidieť viac? Kliknite TU.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.