Bambusové vs. bavlnené detské pyžamo: Čo je pre bábätko lepšie?

Je nám jasné, že ako rodič chceš pre svoje bábätko to najlepšie a najjemnejšie detské oblečenie, v ktorom sa bude cítiť príjemne av bezpečí. Zvlášť v noci, aby sa mu dobre spalo. Možno sa práve teraz rozhoduješ medzi bavlnou a bambusom. Poďme sa na oba materiály pozrieť podrobnejšie.

Aj keď sme všade bombardovaní detským oblečením, je obrovský rozdiel v kvalite a ďalších vlastnostiach, pokiaľ ide o značky a materiály. Veľa rodičov preto siahne po  Tieto materiály sú často drahšie, ale sú kvalitnejšie a na dotyk mäkšie. Pokiaľ sa k tomu pridajú hypoalergénne vlastnosti, tak pre deti s citlivou pokožkou nie je lepšia voľba.

Prečo investovať do udržateľného oblečenia je teda jasné. Aké ale vybrať?

Detské pyžamko tu.

Je bambus lepší ako organická bavlna?

Zástancovia oboch materiálov ti povedia, že jeden je lepší ako druhý. Ako to teda naozaj je? Priznáme sa bez mučenia, sme veľkým fanúšikom bambusového vlákna. Ale poďme sa na to pozrieť naozaj poctivo.

Na začiatok treba povedať, že neexistuje jasný víťaz. Všetko závisí od rôznych faktorov. Osobne svoje deti obliekame do oboch materiálov. Všetko záleží na aktuálnej situácii, veku a príležitosti.

Viac si o tom prečítaj v článku: Aké vybrať pyžamo na pokojný spánok dieťaťa. Poďme sa pozrieť na oba materiály a na to, aká je najlepšia a najmäkšia látka pre detské a dojčenské oblečenie.

Čo je také skvelé na bambusovom detskom pyžame?

Životnosť bambusu

Bambusové vlákno je extrémne elastické a do určitej miery sa natiahne s tvojím dieťaťom. Väčšina detí vyrastie z oblečenia naozaj veľmi rýchlo. A to je pre rodinný rozpočet veľmi nákladné.

Pyžamo z bambusu je natoľko pružné a pohodlné, že môj syn si ho môže ľahko obliekať a vyzliekať sám. Áno, bohužiaľ sme sa museli zbaviť niektorých krásnych pyžám z organickej bavlny, pretože bola príliš tesná a pre syna ich bolo ťažké obliecť. Preto v našej domácnosti je jasným víťazom bambus.

Pohodlie bez chemikálií

Zaznamenala si, že pyžamá pre bábätká a batoľatá sú často strihané naozaj na telo a majú na sebe štítky, ktoré hovoria, že materiál nie je ohňovzdorný? Pokiaľ to detské oblečenie, ktoré máte doma nemá, drž sa bokom… S veľkou pravdepodobnosťou to môže znamenať to, že je oblečenie postriekané jedovatými látkami a chemikáliami.

Priliehavé a tesné detské pyžamo môže byť nepohodlné. Malé deti sa v spánku veľmi vrtia a pri pohybe ich to môže obmedzovať, pokiaľ je materiál tuhší. Oblečenie z bambusu v žiadnom prípade nie je ošetrené chemikáliami, čo znamená, že musí byť tesné. Vzhľadom na elasticitu bambusu to nie je vôbec žiadny problém.

Pyžamo z bambusu a merino vlny tu.

Jedinečná mäkkosť

Akonáhle sa dotkneš látky, pochopíš o čom hovoríme. Bambusové oblečené je extrémne mäkké. V Bergam sme sa doposiaľ nestretli s dieťaťom, ktoré by neznieslo bambusový materiál.

Áno, bambusové oblečenie by sa nemalo dávať do sušičky, rovnako ako merino. Pre niekoho to môže byť frustrujúce, pre nás, ktorí chvíľku neposedíme na jednom mieste, je to ale skvelé riešenie na cesty.

Bambusové oblečenie na čerstvom vzduchu schne neuveriteľne rýchlo. Pri sušení na vzduchu navyše zostane bambusové pyžamko krásne mäkké, čo sa o niektorom bavlnenom oblečení rozhodne povedať nedá. Preto prichádza skvelá správa, bambusová pyžamka nemusíš žehliť.

Ako je na tom bambus s udržateľnosťou?

Bambusové oblečenie je 100% biologicky rozložiteľné. Čo to znamená? V pôde sa bambus rozloží pomocou mikroorganizmov a slnečného žiarenia bez toho, aby z neho vznikli akékoľvek ďalšie znečisťujúce látky, ako je metán, ktorý sa bežne uvoľňuje ako vedľajší produkt rozkladu na skládkach.

Sú bambusová viskóza a organická bavlna dokonalým riešením našich ekologických problémov súvisiacich s textilom? Odpoveď znie nie. Sú lepším riešením ako konvenčná bavlna a syntetické materiály, ako je polyester? 100% áno.

Existuje teda odpoveď na to, ako vybrať pre deti to najlepšie? Hľadaj spoločnosti s certifikáciou OEKO-TEX, čo znamená, že oblečenie bolo vyrobené v prostredí, kde dodržiavajú nevyhnutné bezpečnostné a environmentálne opatrenia.

Chceš vedieť o bambuse a jeho vlastnostiach ešte viac? Potom si prečítaj Kompletného sprievodcu bambusovým oblečením pre teba a tvoje deti.

 

Chcem bambusové pyžamo.

Čo je teda lepšie pre dieťa - bambus alebo organická bavlna?

Asi si hovoríš, či nákup detského pyžamá z organickej bavlny za to stojí. Predsa len je cena naozaj vyššia av obľúbených supermarketoch môžeš vidieť množstvo bavlneného oblečenia za zlomok cien. Ale naša odpoveď znie aj napriek tomu áno, to pohodlie a komfort za tú vyššiu cenu stojí.

A čo priedušnosť bavlny vs. bambusu?

Oblečenie z bambusu je neuveriteľne priedušné. Máme túlavé topánky, preto ako rodina každý rok trávime mesiace na cestách po rôznych kútoch sveta, kde je často horúco a vlhko. A áno, tu je bambusová viskóza skvelým riešením. V tomto počasí sa nikdy syn v pyžamku z bambusu tak nepotí, ako tomu bývalo v bavlne.

Áno, treba ale spomenúť, že bambusové pyžamo v zime hreje o niečo menej, ako napr. merino. Na druhú ale naozaj nepoznám nikoho, ktorého dieťa malo podráždenú kožu v bambusovom oblečení. Pokiaľ má tvoje dieťa ekzém alebo sa mu často objavujú kožné vyrážky, bambus je za nás jasná voľba.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.