Čakáte nového člena rodiny? Na čo je dôležité myslieť pri výbere detského oblečenia?

Ak si práve prečítaš tento článok, už čoskoro vás v rodine bude o jedného viac... Či už sa z teba čoskoro stane mama alebo otec, babička alebo dedo, strýko alebo teta, si tu správne. Ak ťa čaká tvoje prvýkrát, poď sa na svoju premiéru poriadne pripraviť. V prvých dňoch po príchode nového člena domácnosti sa celá rodina zžíva a zvyká si na všetko nové.

Týmito riadkami ti chceme na tejto ceste čo najviac pomôcť, aby príprava detského šatníka pre teba bola radosť a nie starosť.

Prečítaj si aj náš článok o oblečenie na prvé mesiace tvojho bábätka.

Na čo je dôležité myslieť pri výbere detského oblečenia?

Prvé tri mesiace po pôrode sa obvykle nazývajú štvrtý trimester. Dieťa, ktoré žilo deväť mesiacov na teplom a bezpečnom mieste, kde je neustále počuť tlkot srdca matky, je vo veľkom svete úplne nové. Na začiatok ťa chceme povzbudiť k tomu, nech naozaj starostlivo vyberáš oblečenie, do ktorého bábätko obliekaš. Pozri sa tu, je rozhodne z čoho vyberať.

Častou reakciou rodičov a starých rodičov je nasúkať svoje dievčatko alebo chlapčeka do trendy oblečenia, ktoré doplnia všetku tú roztomilosť na najvyšší stupeň. Sú však chvíle, kedy toto roztomilé oblečenie môže spôsobiť nemalý problém au niektorých detí sa začnú objavovať vyrážky a iné podráždenia. Deti, najmä novorodenci, majú veľmi citlivú pokožku. Merino vlna je pre deti s atopickým ekzémom a podráždenou pokožkou to najlepšie. Prečo? Dozvieš sa tu.

Jeden z hlavných faktorov, na ktoré je potrebné sa pri výbere vhodného oblečenia pre našich najmenších zamerať, je rozhodne MATERIÁL.

To je alfa a omega celého výberu. Pre svoje bábätko vždy vyberaj odevy vyrobené z prírodných a organických materiálov. Mrkni na oblečenie pre celú tvoju rodinu. Pokiaľ ide o textílie, najudržateľnejšie ak životnému prostrediu najšetrnejšie látky sú obvykle organické konope a bavlna, vlna, hodváb, bambus alebo ľan.

Môže sa ti totiž stať, že aj keď nakúpiš naozaj krásne oblečenie za super cenu, bude prešpikované použitými chemikáliami. Konvenčná móda v dnešnej dobe sa bohužiaľ spolieha na veľké množstvo toxických látok v celom svojom dodávateľskom reťazci. Od pesticídov a insekticídov používaných pri pestovaní až po petrochemické látky a ďalšie škodlivé prísady.

Preto dodržuj toto pravidlo: Vyper všetky kusy oblečenia, ktoré si prinesieš domov skôr, ako ich oblečieš dieťaťu. Pokiaľ ste investovali do kvalitného oblečenia pre seba i svoje deti, je teraz tiež veľmi dôležité sa o oblečenie dobre starať počas prania a údržby. Oblečenie aj obuv vám tak dlhšie vydržia a nestratia svoje jedinečné funkčné vlastnosti. Tu sa dočítaš, ako najlepšie sa o kvalitné oblečenie starať.

Nekupuj malým deťom oblečenie vyrobené z materiálov ako je nylon a polyester. Tento materiál môže spôsobiť podráždenie pokožky a nepohodu. Tento materiál nevie absorbovať vlhkosť a regulovať telesnú teplotu bábätka. Malé bábätká si totiž nevedia regulovať teplotu. Bohužiaľ u nich a špeciálne u novorodencov nie je táto schopnosť úplne vyvinutá, teda hrozí riziko podchladenia alebo prehriatia.

Regulovať teplotu totiž dojča zvládne až približne od pol roka veku a do tej doby musíš myslieť zaň, aby si mu nedbalosťou, alebo naopak prehnanou starostlivosťou nespôsobila zdravotné problémy. Sám ti totiž nepovie, ako sa cíti. Bábätká ani nemajú schopnosť „triasť sa“, a tým sa zahrievať alebo naopak ochladzovať. Jediné, čo novorodenca hreje, je takzvaný hnedý tuk v oblasti chrbtice a chrbtice (je uložený medzi lopatkami, okolo niektorých orgánov a na krku).

Pýtaš sa, prečo je regulácia telesnej teploty u malých detí taká dôležitá? Ako sme si povedali, bábätká nemajú po narodení dostatočne vyvinutý systém termoregulácie a teplotu, ktorú si nazbierali, pomerne rýchlo strácajú. Preto je nutné ich správne obliekať.

V lete je situácia o niečo jednoduchšia, kedy stačí menej oblečenia. Na druhej strane ale mysli na to, aby sa bábätko neprehrialo.

Tip: Rovnako ako sa bábätko ťažko zahrieva, trvá mu, kým sa vyrovná s vyššími teplotami v lete. Ak sú naozaj horúce dni, keď teploty dosahujú tridsať stupňov v tieni, odporúča sa chodiť s bábätkom na prechádzky buď skoro ráno, alebo až večer, keď je už vzduch aspoň o trochu chladnejší.

Platí jednoduchá zásada: Obliekaj bábätko o jednu vrstvu naviac, než si vezmeš na seba.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.