Čo na seba v zime, aby si sa hneď nespotila? Dva tipy

Jistě to znáš taky… Vyrazíš ven s kočárkem, oblečeš si svoje oblíbené merino triko, ale stejně se domů vrátíš úplně propocená. Tlačit v zimě kočárek ve sněhu není nic moc. Jak nadměrnému zpocení zabráníš? Pojďme se na to podívat.

Vedieť sa správne obliecť do akýchkoľvek podmienok znamená veľkú slobodu. Odmenou za to sú nezabudnuteľné okamihy v prírode vás i vašich detí, ktoré vedia vykúzliť napríklad voda, blato alebo ľad. Počet vrstiev sa odvíja od počasia i aktivít, ktoré máte práve vy aj vaše deti v pláne. Buďte ako cibuľa! Majte viac tenkých vrstiev.

Viac o tom ako správne vrstviť oblečenie u teba aj u dieťaťa sa dočítaš tu.

 

Tip 1: Oblečenie vrstvy ako cibuľu

Mysli na to, že potrebuješ svoje oblečenie správne poskladať a navrstviť. Uvedom si, že vrstvy musíš kombinovať tak, aby všetky dokázali vlhkosť odviesť čo najďalej od tela preč. Nie tak, aby pot hneď prvé vstvá zadržala na tvojom tele. To by ti bola hneď zima.

Systém obliekania sa ako cibuľa už od nás určite poznáš. Obliekaj sa ako cibuľa do vrstvy, kedy každá vrstva má svoju dôležitú dôležitú funkciu, aby to všetko fungovalo tak, ako má.

Prvá vrstva na tele odvádza pot od pokožky na vonkajšiu stranu odevu. Potom sa vlhkosť vyparuje ďalej do ďalšej vrstvy. Pre ideálne pohodlie obleč prvú vrstvu priliehavú na telo. My odporúčame dámsku merino spodnú bielizeň a tielka.

Druhá vrstva sa stará o teplo a odvod potu do ďalšej vrstvy. Pokiaľ bude druhá vrstva napr. z bavlny, očakávaj, že vlhkosť nasiakne. Za nás tu siahni po merino triku alebo svetri.

Tretia vrstva chráni pred vetrom, dažďom a snehom. Tu si obleč nepremokavú bundu, zateplený kabát alebo nohavice.

Tip 2: Spočiatku by ti malo byť mierne chladno

Pokiaľ vyrážaš na rýchlu a náročnejšiu prechádzku do chladného počasia, obleč sa tak, aby ti hneď po opustení bytu bolo skôr chladno. Akonáhle sa vonku s deťmi zahreješ, bude ti príjemne a nebudeš sa zbytočne potiť.

Či chceš alebo nie, potíme sa všetci a je to úplne prirodzené. Pokiaľ na sebe nemáš funkčné oblečenie, zostáva pot na pokožke av prvej navlhnutej vrstve. A tak to začína a môže dôjsť k prehrievaniu alebo naopak k podchladeniu tela. Pokiaľ si na seba oblečieš funkčné oblečenie, to sa ti postará o odvod potu od pokožky.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.