Čo obliecť do nosidla alebo do škôlky?

Bavlna je najmenej náročná na údržbu a patrí medzi lacnejšie materiály, je tak ideálna do škôlky a na hranie, keď nevadí, že deti oblečenie zničí alebo zapatlajú temperami. Merino vlna vyniká schopnosťou hriať aj chladiť, nechladí, ani keď je mokrá. Preto sa hodí perfektne v zime aj v lete ako prvá vrstva. Bambus je jemnučký aj k citlivej pokožke atopikov a je super priedušný.

Čo máš teda obliecť svojim deťom, keď si chcete užiť svoj deň naplno?

Čakáte doma nového člena rodiny? Potom si prečítaj tento článok a budeš vedieť na čo je dôležité myslieť pri výbere detského oblečenia.

Obľúbené kúsky, ktoré si zamiluješ

Tip do herničky: Na nohy daj deťom bavlnené tepláky, ktoré vydržia nekonečné lezenie po kolenách. K tomu pridaj kvalitné merino tričko alebo body, ktoré sa postará o tvoj pokoj, že sa deti ani pri najväčšom zápale hry nespotia.

Tip pre pohodlný spánok: Bambusové pyžamá od značky Geggamoja.

Pre všetky deti, ktoré neznášajú prikrývky a deky, je spací vak riešením.

Tip pre deti s extra citlivou pokožkou a atopikami: siahni po dvojvrstvovom oblečení, kde je vnútorná strana z bambusu a vonkajšia strana z merino vlny. Oblečenie je navrhnuté tak, aby vlna neprišla do priameho kontaktu s pokožkou, ale aby deti mohli ťažiť z najlepších vlastností oboch týchto luxusných textílií.

Tip na zimu: Detský set teplej termobielizne je v chladných dňoch nevyhnutnou základnou vrstvou pre každé dieťa. Je to neoceniteľný pomocník na lyže, snowboard, prechádzky v prírode alebo ako teplé pyžamo v extra chladných miestnostiach.

Je lepšia bavlna alebo vlna na leto? Každá látka ponúka konkrétne výhody pre tvoj letný šatník. Merino vlna je najmä ľahká, priedušná a odvádza vlhkosť, rovnako ako bambus. Väčšina bavlny je mimoriadne mäkká a priedušná, a je tiež ideálna pre pohodlie v najparnejších letných dňoch. Musíš si dať ale pozor na to, či sa tvoje deti veľmi potia. Ak áno, bavlna nasiakne pot a potom studí a lepí sa.

Zostavili sme pre vás tabuľku, ktorá pre vás bude skvelým pomocníkom.

Často kladené otázky

Môžeme nosiť bavlnu v zime?

Krátka odpoveď je áno, ale za správnych okolností. Ak sa rozhodnete nosiť bavlnu ako vonkajšiu vrstvu, mali by ste vedieť, že pohlcuje vlhkosť ako huba a neudrží vás správne izolované, pokiaľ sa zvlhne. Pre najspoľahlivejšie pohodlie v najchladnejších zimných dňoch sa držte teplých základných vrstiev a svetrov z merino vlny.

Nebudem sa v merino vlne potiť?

Krátka odpoveď je áno, ale za správnych okolností. Pokiaľ sa rozhodnete nosiť bavlnu ako vonkajšiu vrstvu, Nie, potiť sa budeš, pretože ti je teplo. Je to prirodzený mechanizmus, ktorý telo používa na ochladenie, čo dosahuje vyparovaním vlhkosti, ktorá sa hromadí na povrchu kože. Potenie môže vzniknúť napríklad z námahy rovnako ako z vysokých teplôt, stresu alebo konzumácie pikantného jedla. Poznamenajme však, že najmä merino vlna vlastne odvádza pot a tým môže pomôcť udržať ťa v chlade. Pre najspoľahlivejšie pohodlie v najchladnejších zimných dňoch sa držte teplých základných vrstiev a svetrov z merino vlny.

Môžem nájsť športové oblečenie z merino vlny v jasných farbách a vzoroch?

Áno, merino vlna má vynikajúcu schopnosť farbenia a je možné ju nájsť v širokej škále farieb a vzorov. Výrobcovia často ponúkajú športové oblečenie z merino vlny v jasných a štýlových variantoch, ktoré zodpovedajú rôznym módnym preferenciám.

Existujú nejaké konkrétne pokyny na starostlivosť o bambusové oblečenie?

Starostlivosť o bambusové oblečenie je relatívne jednoduchá. Môže byť prané v práčke v studenej alebo teplej vode s jemným pracím prostriedkom. Na predĺženie jeho mäkkosti a životnosti je najlepšie sa vyhnúť použitiu drsných chemikálií alebo bielidla pri praní. To isté platí pre merino vlnu. Ale pozor, nesmie do sušičky. Tu sa môžete dočítať, ako prať a udržiavať kvalitné oblečenie.

Koľko vrstiev mám dať bábätku?

Možno sa budeš čudovať, ale oveľa častejšie dochádza u detí k prehriatiu ako podchladeniu. Obzvlášť bábätkám vyskakujú potničky, ktoré môžeš mazať hore dole, ale aj tak nezmiznú. Ideálne sú preto skôr funkčné materiály a menej vrstiev. Počas sychravej jesene bohato stačia body a legíny z merino vlny a nepremokavá bunda a tvoj drobček bude v teple a suchu. V zime stačí pridať sveter alebo fleecový overal. Platí zásada, že menej je viac. Vyberaj priedušné materiály, ktoré dobre odvádzajú pot. Deti tak neprechladnú, ani keď sa spotia. Prečítaj si ďalšie tipy, ako oblečenie vrstviť.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.