Fast fashion: Prečo nákupom trendy oblečenia škodíš planéte aj sebe

Ste denne bombardovaní reklamami na najnovšie módne trendy, ktoré musíte mať pre svoje deti? Módny priemysel na nás každú sezónu chrlí nové trendy a núti nás veriť, že to, čo bolo in minulý mesiac alebo dokonca minulý týždeň, je teraz úplne out. Nenechajte sa zlákať trendmi a cenovkami. Stavte radšej na kvalitu. Prečo? Čítajte ďalej, vysvetlíme vám to.

Čo je RÝCHLA MÓDA (fast fashion)?

Ako rodič možno prirodzene chcete, aby vaše dieťa malo tie najroztomilejšie outfity a fotografie inšpirované najznámejšími mamičkami na Instagrame. Máte tendenciu držať krok s najnovšími trendmi? Aj keď viete, že za pár týždňov dieťa z oblečenia vyrastie?

Keďže módny priemysel zažíva rozmach, výrobcovia oblečenia potrebujú viac dôvodov, aby zákazníci kupovali ich výrobky. Obrovské korporácie môžu vyrábať svoj tovar za veľmi nízke náklady, ale čo je dôležitejšie, v extrémne rýchlom tempe. A my ako spotrebitelia to stále vyžadujeme. Toto oblečenie často nie je najkvalitnejšie, aby sme sa mohli vracať na ďalšie a ďalšie kusy.

Rýchla móda umožňuje zhotovovať najnovšie trendy za nízku cenu, čo sa môže zdať ako výhoda. Bohužiaľ však za ňu platíte vyššiu cenu, než si často predstavujete. Poškodzujete životné prostredie a často aj svoje zdravie. 

Prečo je dôležité investovať do udržateľného detského oblečenia si môžeš prečítať tu.

 

Čo sa skrýva za výrobou RÝCHLEJ MÓDY?

Na výrobu obrovského množstva vlákna potrebného na zachovanie výrobných požiadaviek sa používajú pesticídy. Pesticídy chránia rastliny pred hmyzom a chorobami. Dôsledky ich používania však môžu byť ničivé. Pesticídy sa môžu vyplavovať do vodných tokov a ničiť ekosystémy v okolitých oblastiach a niekedy aj stovky kilometrov ďaleko.

Rovnaké účinky môže mať aj syntetické farbivo používané na farbenie oblečenia. Toxické chemikálie sa dostávajú do vodných tokov a menia rieky alebo rieky a rybníky na žiarivo sfarbenú vodu, čím zabíjajú živočíchy. Vedci, ktorí skúmali účinky pesticídov zistili, že pesticídy zvyšujú aj výskyt určitých druhov chorôb v populácii.

A tu sa dostávame od životného prostredia k ľuďom. Pracovné podmienky zamestnancov sú často neľudské. Výrobcovia rýchlej módy neberú ohľad na pracovné prostredie ani na vek zamestnancov. A tak môžete nájsť ženy s deťmi, ktoré pracujú 10 až 16 hodín v kuse bez prestávky v uzavretých priestoroch bez klimatizácie. Pracovníčky tiež nedostávajú ochranné pomôcky, a tak sú v priamom kontakte s nebezpečnými výrobnými chemikáliami. Za to všetko dostávajú mzdu nižšiu, než je minimálna mzda.

 Ako sa vyhnúť RYCHLÝ MÓDE

V spoločnosti Bergam veríme, že na to, aby sme držali krok so spoločnosťou, nepotrebujeme najnovšie módne trendy. Uvedomujeme si, že materiálne veci vás aj tak neurobia šťastnými. Sú to naplňujúce medziľudské vzťahy, vďaka ktorým sa cítite dobre. Byť trendy nevytvára milujúcu, vďačnú a zábavnú rodinu.

Keď dáte prednosť kvalitnému detskému bodu, o ktorom viete, že je vyrobené poctivo, vydrží veľký počet pracích cyklov bez toho, aby sa rozpadlo alebo pretiahlo, a nespôsobí vášmu dieťatku problémy s ekzémom, pred módnym oblečením, ktoré po niekoľkých noseniach letí do koša. .. veríme, že budete v pohode.

Preto vás chceme povzbudiť, aby ste sa zamerali na to, čo je dôležité a to je funkčnosť oblečenia. Skúmame spoločnosti, ktorých tovar pre vás ponúkame. Hľadáme pre vás a vaše deti oblečenie z tých najkvalitnejších materiálov a snažíme sa zistiť čo najviac informácií o spoločnostiach a pracovných podmienkach ľudí, ktorí v nich pracujú.

 

 Aké spoločnosti podporujeme v BERGAM?

Nielenže sa chceme vyhýbať spoločnostiam vyrábajúcim rýchlu módu, ale hľadáme také spoločnosti, ktoré sa snažia niečo pre vás zmeniť.

Prinášame tovar od ekologických firiem, ktoré ponúkajú kvalitné oblečenie s dlhou životnosťou. Vyberáme ekologické materiály. Preto v spoločnosti BERGAM nájdete nielen funkčné, ale najmä ekologické oblečenie, ktoré sa drží ďalej od pesticídov. Výberom čisto prírodných materiálov spoločne pomáhame životnému prostrediu a zdraviu nás všetkých.

Toto pravidlo potvrdzuje aj značka Safa, ktorá je dobre vedenou rodinnou firmou s osobným nasadením a službami už od roku 1931. Sme hrdí na to, že sme výhradným distribútorom tejto značky pre Českú a Slovenskú republiku. Vďaka dlhoročným skúsenostiam, odborným znalostiam, prísnym požiadavkám na zaistenie kvality a neustálemu vývoju výrobkov je značka Safa už po generácie synonymom kvalitných ponožiek a merino oblečenia pre celú rodinu.

Keď budete nabudúce plniť košík v supermarkete množstvom oblečenia, zastavte sa u nás. Zamyslite sa nad tým, odkiaľ oblečenie pochádza, a čo je dôležitejšie, kto ho vyrobil. Pridajte sa k nám a podporte myšlienku udržateľnosti a lepšieho sveta pre našich najmenších.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.