Nesmrdím? Alebo prečo sa potia muži viac ako ženy

Platí, že muži skutočne produkujú viac potu ako ženy, a to asi štyrikrát viac. Muži aj ženy síce majú zhruba rovnaký počet potných žliaz, ale podľa japonských múdrych hláv je to preto, že muži sú väčší. Pretože sú muži väčší a majú teda väčší povrch, tak dlhšie trvá, kým vychladnú.

Existujú dva druhy potu:

  • tzv. vodný pot', za ktorý môžu ekrinné potné žľazy a ktorý sa skladá prevažne z vody a soli. Zjednodušene to znamená, že tento typ potu nepáchne. Tieto žľazy sú po celom tele (najviac je ich ale na rukách, nohách a tvári). Tento pot sa objavuje po fyzickom výkone alebo pri vysokých teplotách.
  • apokrinné potné žľazy tvoria menej potu. Nájdeš ich napríklad v podpazuší a sú zodpovedné za zápach.

A ak ťa trápia spotené nohy, potom je tento článok presne pre teba.


Celá ponuka pre mužov tu.

Niekto má problém s nadmerným potením iba v lete, iný celoročne. Aj keď je potenie na obtiaž, má dôležitú funkciu. Pot ochladzuje náš organizmus, aby nedochádzalo k jeho prehrievaniu.

Ako počas letných dní pomôcť? Asi ťa neprekvapí, že aj v tomto prípade ti pomôže MERINO. Oblečenie z merino vlny má vysokú schopnosť pohlcovať pachy a pôsobiť tak antibakteriálne. Jednoducho povedané, po dlhšom nosení merino nezápácha ako syntetika. Štruktúrované a kučeravé vlákno merino vlny sa „otiera“ a tak sa čiastočne čistí. Merino oblečenie stačí na chvíľu vyvetrať a bude ako nové.

A pokiaľ stále tápeš, môžeš si prečítať viac o vlastnostiach jednotlivých druhov materiálov.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.