Oblečenie na prvé mesiace tvojho bábätka

Akonáhle bude bábätko na svete, nakupuj oblečenie podľa výšky dieťaťa, nie podľa veku. Pokiaľ ide o detské oblečenie, vek veľmi neznamená – každá značka vyrába veľkosť oblečenia rôzne podľa svojich merítok. Výška je lepším meradlom a na mnohých detských odevoch je uvedená spolu s vekom.

Oblečenie, ktoré odporúčame na prvé mesiace tvojho bábätka.

Body s dlhým a krátkym rukávom

Na prvé dni sú najlepšie body, ktoré je možné celé rozopnúť a vyhneš sa tak obliekaniu cez hlavu. Predsa len s obliekaním malých detí, ktoré ešte veľmi nedržia hlavičku je občas pekný boj.

V našej ponuke nájdeš celo-zapínacie body od značky Cosilana z jemného materiálu, ktorý je kombináciou merino vlna a hodvábu. Jasnou voľbou je aj body z jemného bambusu od značky Geggamoja.

Pre bábätká narodené na jar av letných mesiacoch určite nezabudni na body s krátkym rukávom.

Body od značky Cosilana majú rozšíriteľné ramená, takže ich ľahko dostaneš aj cez väčšie detské hlavičky. Sú veľmi pohodlné a skvelé na celoročné použitie.

Overal ako pyžamo

Počas prvých dní po narodení bábätka sa ti môže stať, že bábätko bude tráviť celé dni v pyžame. Zapínanie na malé gombíky je oriešok. Vyber si radšej panentky. Čo ale máme naozaj radi, sú pyžamká na zips, ktorý je ešte praktickejší a rýchlejší. Z vlastnej skúsenosti odporúčame zaobstarať pyžamo s dvojcestným zipsom, vďaka ktorému pri výmene plienky nemusíš zapínať zips zhora nadol a vystavovať tak hrudník bábätka nižším teplotám.

Ďalšia vec, ktorú rozhodne nepodceňuj u detského pyžamá, je jeho materiál - zvoľ pyžamo vyrobené z prírodných materiálov. Na umelé látky zabudni, zle regulujú telesnú teplotu a detská pokožka na tento materiál môže byť extrémne citlivá.

Je ťažké nájsť pyžamo, ktoré by vyhovovalo všetkým týmto kritériám. Ale my sme tak dlho hľadali, až sme našli. Tu nájdeš naše tipy na pyžamá, ktoré vyhovujú väčšine (ak nie všetkým) kritériám. Poďme začať…

1) Bambusové pyžamko od značky Geggamoja. Toto pyžamo je skvelé na celoročné použitie, ľahko sa udržujú a má neuveriteľne praktické obliekanie. Dvojcestný zips ti uľahčí neustále obliekanie. Na čo si treba dávať pozor, že tieto pyžamky majú tendenciu byť o niečo väčšie. Preto určite v tomto prípade nekupuj väčšiu veľkosť „do zásoby“.

2) Pre chladnejšie počasie je pre svoju hrejivosť úžasná merino vlna. Vlastnosti merino vlny sú nenahraditeľné. Za nás je skvelé pyžamko od značky Cosilana.

3) Skvelé je tiež pyžamo s nožičkami, kedy nebudeš musieť bojovať s detskými ponožkami. Pokiaľ sa k tomu pridajú úžasné vlastnosti merino vlny, je z toho pohodlné oblečenie na celodenné nosenie pre tvoje malé bábätko. Mrkni treba na toto.

4) Skvelou náhradou detskej pyžamá pre malé deti je nočná košieľka. Nájdeš ju na našich stránkach z bambusu alebo z jemnučkej merino vlny. Pri nočnej košieľke odpadajú zipsy a gombíky a nemusíš vracať nohy späť do nohavíc. Nočná košieľka sa hodí hlavne pre malé bábätká, pretože takmer počas celého dňa dochádza nonstop k výmene plienok.

¨

Ponožky

Pokiaľ tvoje bábätko nebude v overale s ťapkami alebo v dupačkách, rozhodne budeš potrebovať nejeden pár detských ponožiek. U nás víťazí na plnej čiare merino vlna. Pýtaš sa prečo? Ponožky z merino vlny môžeš dať svojmu bábätku bez ohľadu na to, čo je za ročné obdobie. Áno, čítaš správne, merino ponožky nie sú len zimné, využiješ ich s deťmi aj inokedy. Na rozdiel od bavlny alebo väčšiny syntetických tkanín merino ponožky fungujú ako skvelý regulátor teploty. Merino vlna odoláva teplotám od -20 °C do +35 °C. To je dôvod, prečo prekonáva ostatné tkaniny vrátane bavlny, bežnej vlny a syntetických zmesí.

Ponožky vyrobené z merino vlny sa teda postarajú o to, že malé detské nohy budú v teple počas mrazivých dní a zároveň sa nebudú potiť v sparnom lete. V zime merino ponožky fungujú ako izolant a udržujú nohy v teple. V horúcom lete má merino vlna schopnosť odvádzať vlhkosť od pokožky preč a udržuje tak citlivú detskú nohu v suchu.

  • Pre naozaj malinké deti odporúčame tieto mäkučké merino ponožky, ktoré nikde netlačia, nesťahujú ale zároveň sú tak dobre strihané, že nepadajú a nepretáčajú sa.
  • Vo chvíli, keď sa bábätko začne zdvíhať (pravdepodobne okolo 6-12 mesiacov), je dobré nechať nôžky úplne voľné alebo zaobstarať ponožky s protišmykovými prvkami. Na tie nedáme dopustiť a odporúčame napríklad tieto od značky SAFA.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.