Potrebujú deti slnečné okuliare? Kedy zaobstarať deťom slnečné okuliare?

Deti trávia veľa času vonku… Hra vonku je pre deti naplňujúca, pretože sa vylietajú a potom sa im dobre spia, a čo si budeme rozprávať: pobyt na čerstvom vzduchu je to najlepšie pre detskú imunitu.

S veľkou pravdepodobnosťou pošleš deti von počas leta s opaľovacím krémom, aby bola ich citlivá pokožka chránená. Ale čo ochrana ich očí? Musí deti nosiť slnečné okuliare? Poďme sa na to pozrieť.

Slnečné okuliare pre deti sú viac než len roztomilým doplnkom - sú kľúčovou súčasťou zdravia zraku detí a zdravým návykom, ktorý si deti môžu osvojiť v akomkoľvek veku.

Deti sú vystavené slnku rovnako, niekedy aj viac ako dospelí. To zvyšuje riziko poškodenia očí ultrafialovým (UV) svetlom. Na rozdiel od očí dospelých, oči detí stále dozrievajú a nedokážu tak účinne odfiltrovať škodlivé UV žiarenie. Detské viečka a pokožka okolo očí sú jemnejšie a zraniteľnejšie ako pokožka dospelých. Slnečné okuliare ochránia pokožku okolo oka aj oko samotné.

Našli sme pre teba šesť dôvodov prečo zaobstarať deťom UV oblečenie. Prečítať si o tom môžeš tu.

 

Preto zváž, či by tvoje deti nemali nosiť slnečné okuliare. Pokiaľ sa rozhodneš, že áno, pri výbere slnečných okuliarov pre deti máme tieto tipy:

1. Vyberaj správnu UV ochranu

Vyber slnečné okuliare, ktoré blokujú 99% - 100% UVA aj UVB lúčov. Tieto okuliare sú často značené ako UV400, takže na štítku hľadaj vždy túto informáciu. Prosím, vyhni sa detským slnečným okuliarom „na hranie“ alebo tým, ktoré sú len tónované, ale neponúkajú dostatočnú ochranu proti UV žiareniu.

2. Nájdi správnu veľkosť

Čím väčší, tým lepšie, pokiaľ ide o slnečné okuliare. Hľadaj tie okuliare, ktoré účinne chránia oči, ale tiež chránia jemnú tenkú pokožku okolo samotného oka. Vyhni sa preto super dizajnovým kúskom, ktoré nekryjú to, čo majú.

S ohľadom na veľkosť by detské slnečné okuliare tiež mali dobre sedieť. Mali by byť priliehavé bez toho, aby boli príliš tesné. Preto ich svojmu dieťaťu vždy vyskúšaj.

Čo keď nakupuješ slnečné okuliare pre deti na e-shope? Na Bergam máš ako spotrebiteľ možnosť vrátiť tovar bez udania dôvodu počas 14-dňovej zákonnej lehoty. Stačí vyplniť formulár a my sa postaráme o vrátenie peňazí alebo výmenu tovaru. Vďaka automatizovanému postupu máš o celom procese vždy prehľad. Budeš milo prekvapená, ako u nás tovar ľahko a rýchlo vymeníš či vrátiš. Nemáš sa teda čoho báť.

3. Uisti sa, že slnečné okuliare sú odolné

Hľadaj pevné a odolné slnečné okuliare, ktoré sa ľahko nerozbijú. Aj keď skutočne nerozbitné detské slnečné okuliare možno ešte neexistujú, máme dnes mnoho iných možností. Našli sme pre teba flexibilné detské slnečné okuliare od značky Geggamoja, ktoré sa môžu ohýbať bez toho, aby sa rozbili.

Slnečné okuliare pre malé deti by mali byť navrhnuté s ohľadom na bezpečnosť. Pokiaľ je tvoje dieťa milovník žuvania vecí, našli sme pre teba detské slnečné okuliare bez BPA. BPA alebo bisfenol A sa využíva pri výrobe plastov. Nežiaducich účinkov BPA je celý rad, napr. zvyšuje riziko rakoviny, astmy a obezity. Zároveň oslabuje imunitu a narúša endokrinný systém vrátane funkcie štítnej žľazy. S okuliarmi od nás to tvojmu dieťaťu nehrozí.

4. Na farbe šošovky nezáleží

Možno ťa to prekvapí, ale tmavšie šošovky u detských slnečných okuliarov v skutočnosti neponúkajú väčšiu ochranu pred slnečným žiarením. V skutočnosti na farbe a odtieni šošoviek nezáleží toľko, ako na tej veledôležitej 100% UVA a UVB ochrane.

Pokiaľ ide o farbu šošoviek, žlté a oranžové šošovky sú dobré pre horšie svetelné podmienky, ako je súmrak, zatiaľ čo tmavšie šošovky (vrátane jantárovej a hnedej) a zelené šošovky môžu ponúknuť väčší kontrast.

5. Nechaj deti vybrať

Keď sa deťom páčia slnečné okuliare, je oveľa pravdepodobnejšie, že ich budú nosiť! Pre niektoré deti to môže znamenať farebné rámčeky, iné deti dajú prednosť jednoduchosti. Ukáž svojim deťom niekoľko možností, z ktorých si môžu vybrať, zapoj ich do procesu a daj im tak najavo, že na ich názore záleží. Buduješ tým zároveň ich sebadôveru a rozhodnosť už od malička.

6. Počúvaj svoje deti a pozoruj ich

Pokiaľ sa deti bránia noseniu slnečných okuliarov, pozorovaniu ich správania alebo ďalšiemu rozhovoru s nimi ti môže nájsť vodítko k prekážkam, ako je napríklad nepohodlie pri nosení. Možno zistíš, že ste vybrali zlý tvar, ktorý dieťaťu nesedí, alebo nevhodný materiál, ktorý ho tlačí a nie je mu príjemný. Tvoje dieťa okuliare bude nosiť, keď mu budú perfektne sedieť a takmer o nich nebude vedieť.

7. Choď dobrým príkladom

Aj zdravie tvojich očí je dôležité. Choď preto svojim deťom dobrým príkladom tým, že budeš nosiť slnečné okuliare. Pretože to, čo robíš ty, považuje dieťa za cool a robí to tiež. Však to poznáš 😉

Napadá ťa ešte otázka, odkedy by tvoje dieťa malo okuliare nosiť? V našich zemepisných šírkach odborníci neodporúčajú okuliare nosiť deťom do dvoch rokov, a to kvôli riziku vzniku svetloplachosti. Pokiaľ sa ale chystáte k moru alebo vysoko do hôr, kde je slnko oveľa silnejšie, už aj pre malé dieťa slnečné okuliare pribal. Na Bergam nájdeš detské okuliare pre bábätká od 0 do 1,5 roka.

8. Mysli na to, že dieťaťu buduješ ďalší zdravý návyk do života

Často sa stretávame s argumentom, že u detí stačí šiltovka, klobúčik a oči samotné nie je potrebné chrániť. Tak ako to je? Pokiaľ je dieťa pravidelne vonku, nosenie klobúka so širokou krempou je v slnečných dňoch rozhodne potrebné.

Mysli ale na to, že UV lúče sa odrážajú od mnohých povrchov, ako je sneh, voda, piesok a dokonca aj lesklé budovy v meste. Odrazené UV svetlo je rovnako škodlivé ako priame vystavenie UV žiareniu. Preto len pokrývka hlavy nestačí, odporúčame ti pridať aj UV oblečenie a tiež spomínané detské slnečné okuliare.

Ako dieťa porastie, bude nosiť slnečné okuliare dôslednejšie a ver, že si vytvoria návyk na celý život. Považ sama: Až 80 % celoživotného vystavenia človeka UV žiareniu je naplnené pred dosiahnutím veku 18 rokov a iba 5 % dospelých uvádza, že ich dieťa nosí slnečné okuliare, keď je vonku. To je štatistika, na ktorú by si mala vziať do úvahy, aby si svojim deťom zabezpečila zdravý život.

A ak chceš vedieť, prečo je dôležité investovať do detského udržateľného oblečenia, môžeš si o tom prečítať tu.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.