Prečo niekoho merino vlna svrbí a škrabe? Naša úprimná odpoveď.

Chceš sebe alebo svojim deťom zaobstarať kvalitný merino kúsok na radovánky v chladnom počasí ale máš strach, že bude merino hrýzť? Rozumieme ti. Toto je jedna z najčastejších obáv všetkých, ktorí chcú prvýkrát merino vyskúšať. Poďme sa na to pozrieť!

Merino vlna je tkanina s vynikajúcimi vlastnosťami. Je to ideálny materiál pre všetkých malých i veľkých outdoorových nadšencov a cestovateľov, a to či už sa chystáš na chalupu alebo na druhý koniec sveta.

Mnoho ľudí si spája merino s tradičnou vlnou, a preto sa domnieva, že bude dráždiť pokožku a škrabať. Pri merino vlne by tomu tak však byť nikdy nemalo. A tu sú dôvody, prečo to tak je.

Trápi vás alebo vaše najmenšie ekzém? Tu sa dozvieš prečo práve merino vlna dokáže pomôcť.

Prečo tradičná vlna svrbí a hryzie?

Vlna sa skladá z keratínu, rovnakého proteínu, ktorý tvorí ľudské vlasy. Vlna primárne svrbí v dôsledku mechanického trenia látky o našu pokožku, čo je spôsobené dvoma špecifickými faktormi: hrúbkou a štruktúrou vlákna.

Tradičná vlna má hrúbku vlákna asi 35-40 mikrónov, čo je zhruba polovica hrúbky našich vlasov. Niekomu to môže znieť, že je to super tenké vlákno, ale už sa ti niekedy stalo, že po návšteve kaderníctva zostalo pár vlasov na krku? Svrbí to, čo?

Keď svrbí vlna, prečo nesvrbí merino?

Je to jednoduché… Merino vlna má obvykle hrúbku vlákna 17-21 mikrónov, čo je takmer polovica hrúbky tradičnej vlny. Tenšie vlákna sú teda na pokožke mäkšie a luxusnejšie a znižujú podráždenie.

Navyše tenšie vlákna poskytujú väčšiu elasticitu a pohybujú sa viac v súlade s naším telom. Rozdiel v hryzení medzi tradičnou vlnou a merino vlnou je ti asi už jasný: Merino má v podstate všetky výhody tradičnej vlny bez súvisiaceho svrbenia.

Ešte sme ťa nepresvedčili a stále ti hlodá v hlave myšlienka, že...

Čo ak práve teba alebo tvoje deti bude merino svrbieť a škrabať?


Každý, kto vyskúša tričko aj z tej najjemnejšej merino vlny, ti potvrdí, že to nie je ako bavlna. Na mäkkých častiach tela ako sú trup, chrbát a ramená môže pôsobiť drsnejším dojmom. Aledrsné nie je to isté ako to, že svrbí a škriabe.

Tento pocit často zmizne, akonáhle si uvedomíš, že oblečenie z merino vlny nemalo byť také mäkké a hladké ako hodváb. Väčšina dospelých aj detí si zvykne na ten pocit.

Bohužiaľ ale existujú aj osoby, ktoré merino naozaj nosiť nemôžu alebo nechcú. Merino oblečenie je im na pokožke nepríjemné. Je to pocit, ktorý nedokážeme niekomu vyvrátiť.

Z vlastnej skúsenosti však vieme, že po prvom neúspechu nie je nutné predávať celú merino výbavu. Občas stačí dopriať svojim merino kúskom lanolínový kúpeľ a počkať, až zase príde ich čas.

Naše tipy, keď merino oblečenie začne svrbieť

Rovnako tak tomu bolo u nás. Syn Matej nosil merino vlnu od narodenia bez najmenších problémov. Jeden deň sa ráno prebudil a obľúbené merino tričko už nebolo obľúbené, ale bolo neznesiteľné. Spoločne sme ho vyprali, nechali odpočinúť niekoľko dní v skrini a s odstupom času sa vrátilo späť do hry.

Nemenej dôležitá vec, na ktorú potrebuješ myslieť, je, že teplo robí pokožku mäkšou a citlivejšou na poškodenie. Zatiaľ čo nižšie teploty majú sťahujúce alebo spevňujúce účinok na povrch pokožky. Okolité teplo môže zmäkčiť pokožku milovníka merina až do bodu, kedy dôjde k svrbeniu, ktoré sa v chladnejšom prostredí nevyskytovalo.

Ďalšou maličkosťou, ktorá ovplyvňuje pohodlie, je strih odevu. Pohodlie zvýši nosenie málinko voľnejšieho oblečenia. Ponechanie určitého priestoru medzi pokožkou a odevom bude merino oblečenie nielen menej svrbieť, ale tiež umožní vlne účinnejšie vykonávať termoreguláciu a odvod vlhkosti.

Ďalšia podstatná vec je pranie merino vlny. Akonáhle si prinesieš svoje merino kúsky domov, vyper ich v pracom prostriedku vhodnom na vlnu. Občas tiež stačí, keď si svoj kúsok z merino vlny vyperieš spoločne s džínsami. Vďaka tomu sa voľné vlákna vlny, ktoré môžu svrbieť a škrabať vyťahajú a obrúsia.

Pokiaľ ste na vlnu veľmi citliví, skúste oblečenie, ktoré je kombináciou vlny a modalu, tencelu alebo syntetiky.

Kombináciu merino vlny a tencelu sme si zamilovali hlavne vďaka nórskej značke SAFA. Tento materiál je vhodný na celoročné použitie pre pokojný spánok, na cesty alebo dobrodružstvo v prírode.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.