Prvá zima s novonarodeným bábätkom: 7 tipov, na čo si dať pozor

Na čo si dať pozor s novorodeniatkom počas vašej prvej zimy? Táto otázka trápi snáď každého rodiča. Rozumieme ti. Tu nájdeš našich 7 tipov, ako chrániť novonarodené bábätko pred zimou a mrazom a zároveň si to spoločne vonku užiť.

Všetko je nové. Aj keď si prečítaš niekoľko kníh pre novopečených rodičov, realita je vždy trošku iná. Výprava na prechádzku s bábätkom v zime sa tak môže stať skutočnou výzvou.

Vieš, že novorodenci a malé bábätká ešte nevedia samoregulovať svoju vnútornú teplotu? Dojčatá strácajú teplo rýchlejšie ako dospelí a čím sú mladšie, tým menej sú schopní vyrovnať sa s chladom. Malé bábätká postrádajú schopnosť zvýšiť teplo trasom a nemajú telesný tuk potrebný na to, aby sa zahriali, akonáhle prechladnú.

Ale vieš čo? Pokiaľ to ide, je dôležité za každého počasia vyraziť aspoň na chvíľu von. Bábätká ale aj noví rodičia potrebujú čerstvý vzduch. Pokiaľ nie je nebezpečne chladno, pobyt vonku pomáha dojčatám sa aklimatizovať na ročné obdobie aj cyklus dňa a noci. Prechádzka vonku ich tiež upokojuje.

Tu sme pre teba spísali našich 7 tipov, ako udržať dieťa v zime v teple a bezpečí.

1. Obleč svoje dieťa do vrstiev

Obliekanie dieťaťa vo vrstvách ti umožní prispôsobiť sa jeho potrebám. Spodná vrstva môže byť priliehavá – odporúčame pančuchy alebo legíny a body. Navrch si pridaj ďalšiu vrstvu nohavíc a svetrík s dlhým rukávom.

Všetko dokonči bundou alebo kombinézou, čiapkou alebo kuklou pre bábätko, palčiakmi a teplými „topánkami”. Vyberaj si vždy priedušné látky. Asi ťa to neprekvapí, ale u nás to vyhráva oblečenie z merino vlny v akejkoľvek podobe. Merino vlna vie nielen hriať ale aj chladiť.

S merinom ti odpadá starosť, či je bábätko oblečené málo alebo veľa. Viac o tom, ako správne vrstviť oblečenie, sa dočítaš v našom článku tu.


Pozor na obliekanie do auta

Napriek chladnému počasiu je veľmi dôležité myslieť na to, aby dieťa nikdy nebolo v autosedačke v páperovej bunde alebo kombinéze! Keď je veľká zima, môže sa ti vyzliekanie vrchnej vrstvy dieťaťa v aute zdať ako nezmysel.

Ale problém s tým roztomilým nadýchaným kabátikom alebo bundou je, že pokiaľ je medzi dieťaťom a popruhmi autosedačky príliš veľa materiálu, materiál by sa mohol pri nehode stlačiť a nechať dieťa nezaistené.

Pamätaj, že pokiaľ chceš dieťa dať do autosedačky v zimnej bundičke, je potrebné uvoľniť popruhy autosedačky, aby sa tam bábätko zmestilo. Pri náraze potom vzniká veľká medzera medzi popruhom a dieťaťom, čo zvyšuje možnosť zranenia.

Ako teda na to? Najprv pevne zacvakni dieťa do autosedačky a v prípade potreby ho prikry. Akonáhle sa auto zahreje, deka môže preč, aby sa dieťa neprehrialo (naša ponuka diek z merino vlny tu). Pokiaľ chceš maximálnu pohodu, auto môžeš pred príchodom tiež predhriať, aby bolo bábätko v pohodlí.

Viac sa dočítaš v článku Ako obliekať deti do autosedačky v zime.

Zimná kombinéza a fusak sú základ

Pokiaľ nie je vonku arktika, obleč dieťaťu zimnú kombinézu, čiapku, ktorá mu zakryje uši, palčiaky, pridaj deku alebo fusak a hurá von. Je fajn malé bábätko častejšie kontrolovať, či nejavia známky nepohody.

Keď jeho tvár sčervená, jeho pokožka je teplá a bábätko je nervózny, pravdepodobne je prehriate. Ak je nervózny, uplakané a jeho koža je studená na dotyk, pravdepodobne mu nie je teplo. Pamätaj, kľúčovým ukazovateľom nie sú ručičky ani nos, ale je to zátylok dieťaťa, ten musí byť v teple. Viac tipov sa dočítaš v článku Ako poznám, či je bábätku zima.

Siahni pokojne po nosidle

Nosítka sú skvelým spôsobom, ako využiť telesné teplo na poskytnutie extra pohodlia pre dieťa v chladnom počasí. Potom ale pravdepodobne bábätko nepotrebuje ten extra sveter, ktorý bol pripravený na cestu von s kočíkom.

Mysli na to, aby bábätko malo hlavu a nohy vždy zakryté. V našej ponuke nájdeš širokú škálu merino čiapočiek, kukiel a tiež capáčikov. Ako vždy, keď nosíš dieťa v nosidle, uisti sa, že jeho tvár nie je pritlačená alebo prekrytá, aby malo voľné dýchacie cesty. Nevieš, ako vybrať detskú čiapočku alebo kuklu? Potom si prečítaj náš článok tu.

Pozor na deku cez kočík

Možno ťa napadne prehodiť deku cez kočík alebo ho chrániť pred snehom a vetrom. Mysli na to, že dôležité zaistiť prúdenie vzduchu k dieťaťu vo vnútri. Preto pravidelne kontroluj, či sa bábätko cíti dobre.

Zbytočne ho neprehrievaj

Tvoja hlavná obava je, aby bábätku nebola zima. Problémom môže byť aj prílišné teplo – a to vonku aj v interiéri. Vnútorné vykurovanie má nízku vlhkosť a práve nedostatok vlhkosti vo vzduchu môže vysušovať jemnú pokožku dieťaťa.

Daj si pozor na to, aby si bábätko zbytočne neprehriala. Zvlášť pri prejazde kočíkom z vonku dovnútra a zase von. Preto keď vojdeš do obchodu na nákup, alebo nastúpiš do vykurovaného autobusu, dajte dole bábätku deku, rozopni fusak, prípadne aj bundu. Keď ho prehreješ vo vnútri, spotíš ho, vonku mu potom môže byť zase zima.

Hydratuj jeho pokožku

Nízke teploty a nedostatok vlhkosti môžu prispieť k suchej, svrbivej a šupinatej pokožke. Je iróniou, že voda môže vysušovať pokožku. Na domáci kúpeľ preto používaj teplú vodu (nie horúcu) a nenechaj dieťa máčať príliš dlho. Keď dieťa osušíš, použi dobrý hydratačný krém.

Tak to bolo našich 7 tipov pre teba a tvoje novorodené bábätko, ako sa vybaviť na vašu prvú zimu. Pokiaľ tvoja výbava nie je kompletná a chceš bábätku zaistiť čo najväčší komfort, vyber si z našej širokej ponuky.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.