Sprievodca jednotlivými materiálmi, alebo čo sa nedozvieš na etikete

Stáva sa ti, že tápeš z akých materiálov vyberať oblečenie pre deti? Je ich nepreberné množstvo a na etikete sa dozvieš vždy len zloženie, ale už nevyčítaš vlastnosti jednotlivých materiálov. Vybrali sme pre teba našich prírodných obľúbencov, s ktorými ťa chceme zoznámiť bližšie, nech vieš, pre akú príležitosť zvoliť ktorý materiál.

BAVLNA je obvykle prírodná ľahká tkanina, ktorá je mäkká a príjemná na dotyk. Je priedušná, umožňuje cirkuláciu vzduchu a nedráždi pokožku. Bavlna je veľmi jemný a najčastejšie používaný materiál na oblečenie pre deti aj dospelých.

Problém nastáva pri bavlne v tom, že absorbuje veľa vody. Bavlnené oblečenie, ktoré je nasiaknuté potom, studí, pretože sa voda zachytí v bavlnených vláknach. Pokiaľ sa bábätko viac spotí, bavlna po navlhnutí stráca izolačné vlastnosti. A problém je na svete, pretože deti nezahreje a môžu prechladnúť.

Ak tápeš, ako obliekať deti, aby im nebolo horúco ani zima, a do akých materiálov, potom si prečítaj tento článok.

FLEECE je druh polyesteru a je vyrobený z plastových vlákien. Ale neboj, polyester už nie je to isté, čo býval predtým. Dnes je oveľa mäkšia, priedušnejšia a celkovo príjemnejšia na nosenie.

Fleece sa skvele hodí pre mikiny alebo hrejivé overaly na zimu. Ale ako oblečenie pre najmenšie bábätká ho neodporúčame, najmä ako prvú vrstvu hneď na pokožku. Prečo? A vraciame sa späť k jeho pôvodu – je v podstate vyrobené z plastových vlákien.

Môžu sa v ňom hromadiť baktérie, ktoré môžu pri dlhšom nosení bez prania podráždiť pokožku a spôsobiť zdravotné problémy. Fleece nedýcha, takže sa dieťa môže ľahko a rýchlo prehriať. A pokiaľ sa fleece namočí, vlhkosť sa zachytí na jemnej detskej pokožke a môže spôsobiť vyrážku alebo podráždenie.

BAMBUS je veľmi príjemný materiál aj pre tú najcitlivejšiu pokožku a prirodzene odvádza vlhkosť, takže deti udržia v príjemnej teplote. Za celú dobu sme sa ešte nestretli s dieťaťom, ktorému by nevyhovovalo oblečenie z bambusového vlákna. Prečo?

  • Neuveriteľná mäkkosť
  • Skvelá priedušnosť - Dieťa ti nemôže povedať, či je mu v oblečení príliš zima alebo horúco. Bambusové vlákna sú prirodzene porézne, takže vytvárajú vynikajúcu priedušnosť a umožňujú dieťaťu zostať v pohodlí po celý deň.
  • Znižuje alergie - Bambus je prirodzene hypoalergénny, čo znamená, že sa môžeš oveľa menej obávať akýchkoľvek problémov a nepríjemných alergií. Bambusové vlákna sú prirodzene hladké, takže nesvrbia a ani sa nedrú o detskú pokožku, čo znižuje možnosť kožných vyrážok.
  • Antibakteriálne vlastnosti - Tieto vlastnosti pomáhajú tvojmu dieťaťu vyhnúť sa akýmkoľvek škodlivým baktériám, ktoré môžu spôsobiť plesňové kožné problémy, ako je ekzém alebo psoriáza.

  • Príjemná pružnosť - Naši najmenší milujú hranie, lezenie, váľanie, prehadzovanie nohy zo strany na stranu a otáčanie sa v noci v posteli. Všetok tento pohyb vyžaduje pružný materiál, ktorý nebude dráždiť ich pokožku. A preto je tu bambus.
  • Úžasná savosť - Bambus vie prirodzene absorbovať a odparovať pot od pokožky dieťaťa. Či už sa jedná o bambusovú čiapku, alebo inú prvú vrstvu, vďaka tomu bude dieťatko v pohodlí a menej náchylné k akémukoľvek podráždeniu pokožky, vyrážkam alebo chorobám.
  • Výnimočná odolnosť - Bambusové oblečenie je oblečenie, ktoré ti vydrží naozaj dlho, pokiaľ sa oň dobre staráš. Pranie na studený cyklus (30 stupňov) a prirodzené sušenie na vzduchu nie v sušičke pomôže dojčenskému oblečeniu z bambusu zachovať si všetky jeho skvelé prirodzené vlastnosti spomenuté vyššie.
  • Prirodzená UV ochrana - Pokožka bábätka je extrémne citlivá na slnečné žiarenie. Bambusové oblečenie môže chrániť detskú pokožku pred UPF 20-50+, čo znižuje riziko spálenia a poškodenia kože. To dopraje pokoj nám rodičom pri pobyte na slniečku.
  • Kdekoľvek a kedykoľvek - Bambus je prirodzene priedušný, odvádza vlhkosť a termoregulačné vlastnosti ho predurčujú na nosenie pre každú príležitosť av každom ročnom období. To rodičom výrazne uľahčuje život pri vyberaní oblečenia pre svoje dieťa na deň alebo pre pokojný spánok.

MERINO VLNA je úžasné prírodné vlákno. Je hypoalergénny a má aj antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú udržiavať jemnú pokožku dieťaťa čistú, zdravú a bez baktérií. Bolo vykonaných niekoľko štúdií o vplyve merino vlny na atopický ekzém (atopická dermatitída), ktoré ukazujú, že merino nosené na koži pomôže znížiť príznaky ekzému. Ak máte v rodine atopika, určite si ho pridaj medzi svoje voľby pre detské oblečenie.

Merino vlákno je pružné a vracia sa späť do pôvodného tvaru. Vďaka tomu sa tvoje dieťa nemusí nijako obmedzovať v pohybe. Navyše údržba merino oblečenia je naozaj jednoduchá.

Do merino vlny môžeš seba aj deti obliecť od hlavy až po päty, každý deň. Či už sa chystáš na hory alebo k moru, vlnené oblečenie pre deti môžeš pribaliť do kufra. Chráni pred UV žiarením lepšie, než bežné bavlnené odevy.

Merino vlna pozná spôsob, ako regulovať telesnú teplotu, vie hriať aj chladiť. Aj keď sa merino namočí alebo prepotí, nechladí. To všetko vďaka vysokej schopnosti absorpcie vlhkosti. Merino vlna dokáže pojať až tretinu svojej váhy bez toho, aby na dotyk bola mokrá. Tiež odoláva zápachu, prepotené nezapácha ani po dlhom nosení.

Zaujíma ťa, čo obliecť do nosidla alebo do škôlky? Prečítaj si náš článok tu.

Už máš jasnejšie v tom, ktorý materiál pre svoje bábätko zvolíš? Ako ti už najskôr došlo, je ideálne mať oblečenie z rôznych materiálov podľa toho, za akým účelom ho tvoje bábätko využije. Na spanie mu oblečieš iný materiál ako cez deň, dovnútra aj iný ako na von. Nech už pre svoje deti vyberieš akýkoľvek materiál, je dôležité, aby oblečenie bolo pohodlné.

Pamätaj na túto zásadu: Detské oblečenie by malo byť skôr voľné ako priliehavé, bez veľkých gombíkov, visačiek alebo mašličiek, ktoré by mohli brániť pokojnému spánku.

Chceš sa dozvedieť viac o tom, ako vybrať perfektné oblečenie nielen pre deti, potom si prečítaj náš článok tu.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.