Sprievodca nepremokavým oblečením: Ako vybrať kvalitné a funkčné zvršky na von

Nechaj ma hádať... Miluješ kvalniekdy ti preblysne hlavou aké vlastnosti by malo vrchné funkčné oblečenie mať? Neboj, pomôžeme ti s výberom a dáme ti tipy, čo pri nákupe zvážiť.

Čo to je vrchné funkčné oblečenie?

Poďme si najskôr uviesť tento pojem na pravú mieru. Vrchné oblečenie alebo tretia vrstva je oblečenie, ktoré nepokazí zábavu v mlákoch a v blate, v snehu aj v daždi. A to všetko ideálne naraz. Pokiaľ to myslíš s prechádzkami za každého počasia naozaj vážne, do tejto vrstvy sa oplatí investovať. Pretože premočené dieťa je smutné dieťa. Spokojné dieťa je to, ktoré je v teple a suchu.

Áno, v akomkoľvek supermarkete dnes môžeš kúpiť „nepremokavé“ oblečenie všetkého druhu. Trúfam si povedať, že tie sú ale skôr pre „príležitostné“ nosenie. Často je nepremokavé len do prvého vyprania a niekedy ani to nie...

Poďme sa teda pozrieť na to, čo by nemalo uniknúť tvojej pozornosti pri výbere nepremokavých búnd, nohavíc, alebo napríklad rukavíc.

 

 

 

 Aké vrchné oblečenie si máš teda vybrať?


Všade sa hovorí sa o vodnom stĺpci, priedušnosti, nepremokavom a vodoodpudivom oblečení. Ako na to a čo je pre tvoje dieťa najlepšie? Dali sme pre teba dohromady malého sprievodcu, ktorý ti výber môže uľahčiť.

Vodný stĺpec

Vodný stĺpec je meradlom toho, ako vysokému tlaku môže odev odolať, než prepustí vodu. Zjednodušene povedané hodnota vodného stĺpca nám hovorí, aké veľkému stĺpcu vody dokáže konkrétna tkanina odolávať, kým nezačne presakovať. Pokiaľ je táto hranica prekročená, oblečenie začne presakovať a bude mokré.

U vodného stĺpca rozhodne neplatí čím vyššia tým lepšia..

Mnoho mamičiek si myslí, že čím väčší vodný stĺpec, tým lepšie. V skutočnosti to nie je ale úplne pravda. S veľkou pravdepodobnosťou ak zaobstaráš svojim deťom oblečenie s tým najvyšším vodným stĺpcom, deti ich v našich podmienkach ani nevyužijú.

Tu je jednoduchý prehľad:

3 000 – 5 000 mm: vhodné do mierneho dažďa.
6 000 – 10 000 mm: krátkodobo silný dážď, mierny dažď niekoľko hodín.
11 000 – 15 000 mm: silný dážď niekoľko hodín alebo mierny po celý deň.
16 000 – 20 000 mm: silný dážď, mokrý sneh.
20 000+ mm: silný vytrvalý dážď. Tu sú iba odevy, ktoré sú profesionálne a vydržia naozaj silný dážď. Pozor, odev ale vôbec nedýcha.

A tu už sa dostávame k priedušnosti.

Priedušnosť

Priedušnosť znamená, koľko gramov tekutiny môže odev uvoľniť na meter štvorcový za deň. Platí teda, že čím viac je odev nepremokavejší, tým horšia je jeho schopnosť dýchať.

Mysli na to, že vodný stĺpec musí byť v súlade s priedušnosťou. Bunda s vodným stĺpcom 12 000 je super funkčný kúsok v detskom šatníku, ale pokiaľ bude dieťa behať, skákať a zahreje sa, bude sa v nej potiť. A to tiež nechceme. Je dôležité myslieť na to, na aký účel a do akých podmienok s deťmi oblečenie využijeme.

 

Vodeodolný, nepremokavý a vodeodpudivý – aký je v tom rozdiel?


Často sa môžeš stretnúť s týmito pojmami: vodeodolný, nepremokavý a vodeodpudivý. Znie to skoro rovnako, aký v tom je rozdiel?

  1. NEPROMOKAVÝ znamená, že oblečenie môžeš namočiť do vody na dlhší čas s tým, že sa v ňom neobjaví vlhkosť. Pokiaľ nemáš doma ale malého rybára alebo milovníka kanoistiky, pravdepodobne to nevyužiješ. Pri oblečení si vždy dávaj pozor na švy, pokiaľ je šev nedokonalý, voda si cestu nájde. Aby sme vybavenie mohli označiť „nepremokavé“, musí odolať minimálnemu tlaku 2 000 mm vodného stĺpca.
  2. VODEODOLNÉ oblečenie je pre prevažnú väčšinu detských aktivít v daždi dostačujúce. Oblečenie vydrží každý dážď alebo cáknutie kaluže pri bežných detských lumpárňach. Ale položme si ruku na srdce, väčšinou platí, že pokiaľ sa s deťmi v daždi ocitneme, pravdepodobne sa snažíme čo najrýchlejšie dostať pod strechu. Mysli na to, že vodeodolnosť neznamená 100% nepremokavosť.
  3. VODOOODPUDIVOSŤ je teda čo? Ide o povrchovú úpravu. Znamená to teda, že materiál detského oblečenia nenasiakne vodu, ktorá naňho dopadá. Na povrchu materiálu sa tvoria kvapky vody, ktoré potom stekajú preč. Vodoodpudivosť teda neznamená nepremokavosť.

Vodoodpudivé oblečenie je schopné chrániť pred nasiaknutím vodou, nie však po dlhú dobu. Pokiaľ na oblečení pôsobí väčší tlak (mokrá detská šmykľavka, dlhé kľačanie na mokrej tráve...), znižuje sa tým doba odolnosti proti vode a dažďu.

Mysli na to, že vodoodpudivá úprava je dočasná a musíš ju pravidelne obnovovať impregnáciou. Predsa len tiež neočakávaš, že keď deti v júli namažeš opaľovacím krémom, že im ochrana vydrží až do budúceho roka.

Tak to bol náš sprievodca po pojmoch, s ktorými si sa už pri nákupe funkčného vrchného oblečenia stretla, ale možno si nevedela, čo znamenajú. Veríme, že v tom máš teraz jasno.

A pokiaľ budeš aj napriek tomu potrebovať pomôcť s výberom, sme tu ako vždy pre teba. Nie sme len ďalší e-shop, sme Bergam, tvoja istota v udržateľnom a funkčnom obliekaní.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.