Tri hlavné výhody udržateľného dojčenského oblečenia

Čo nahráva udržateľnému obliekaniu? V posledných rokoch sme boli svedkami toho, že sa stále viac značiek rozhodlo vytvárať oblečenie vyrobené z udržateľných látok (merino vlna, hodváb, tencel, konope, umelý hodváb z bambusu atď.).

Tu je prečo: výrobný proces je šetrnejší k životnému prostrediu, oblečenie má zvýšenú odolnosť a pre mnoho malých detí to znamená aj menšie podráždenie pokožky a práve tiež ľahšiu reguláciu teploty.

Priekopníkom v tomto „eko“ hnutí je sektor detského oblečenia. A nie je sa čomu diviť. Určite to máš rovnako… To, na čom novým rodičom naozaj záleží, je blaho ich nového malého uzlíčka radosti. A udržateľné detské oblečenie spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť a pohodlie.

Prečo investovať do udržateľného detského oblečenia sa môžete dočítať tu.

Výhoda prvá: Menej podráždenie a lepšie pohodlie

Bežná bavlna sa pestuje pomocou chemických hnojív a pesticídov, ktoré môžu spôsobiť podráždenie, pokiaľ má tvoje dieťa citlivú pokožku. Značky, ktoré si vyberajú konvenčnú bavlnu alebo neudržateľné látky, majú s veľkou pravdepodobnosťou za prioritu nízke náklady. Je teda možné, že farbivá alebo pomocné látky, ktoré použili pri výrobe, majú viac dráždivých látok. Ak máš doma bábätko s citlivou pokožkou, spozorni!

Oproti tomu udržateľné dojčenské oblečenie je vyrobené s ohľadom na maximálnu starostlivosť o bábätká a životné prostredie. To je dôvod, prečo budú pravdepodobne pri výrobe použité farbivá s nízkym dopadom na životné prostredie. Bez ohľadu na to, či má tvoje dieťa citlivú pokožku alebo nie, nákupom udržateľných či organických produktov ho chrániš.

Výhoda druhá: Veľká odolnosť

Všetci vieme, že bábätká a batoľatá sú skvelými tvorcami „nehôd“ :-) Škvrny, škvrny a zase škvrny. Tie sú každodennou rutinou pre všetkých rodičov. Ako rodičia preto chceme kupovať dojčenské oblečenie, ktoré je odolné a vydrží niekoľko praní v rade.

Štúdie ukázali, že organické látky sú odolnejšie ako konvenčné (napr. biobavlna má väčšiu hrúbku vlákna). S istotou môžeme povedať, že sa na BERGAM pre teba vyberáme detské oblečenie, ktoré je „vyrobené tak, aby vydržalo“.

Výhoda tretia: Šetrné k životnému prostrediu a eticky vyrobené

Hoci väčšina značiek udržateľného dojčenského oblečenia sú malé spoločnosti, overili sme si, že sa starajú o životné prostredie a sociálnu spravodlivosť mnohokrát lepšie ako veľké značky módneho priemyslu. Okrem používania udržateľných tkanín mnohé zo svojich produktov tiež dodávajú s recyklovanými obalmi, používajú na tlač sójový atrament a čo je najdôležitejšie, oblečenie vyrába eticky.

Pokiaľ máš podobnú životnú filozofiu a chceš sa vyhnúť rýchlej móde, pri ktorej tlačia výrobcovia na cenu (teda šetria nielen na materiáloch, ale aj na pracovnej sile), je udržateľná móda jasnou voľbou.

Stále viac sa stretávame s tým, že mnoho ľudí začína chápať vplyv zmeny klímy a je ochotných na ne reagovať (prechod na solárnu energiu alebo jazda v elektrickom vozidle). Mysli aj na to, čo sebe aj svojim deťom každý deň obliekaš.

K jednotlivým druhom udržateľných materiálov sa dostaneme v ďalšej časti nášho sprievodcu, nech vieš, z čoho vyberať. Teraz poďme na ďalší faktor, ktorým je bezpečnosť.

Pri nákupe dojčenského oblečenia je bezpečnosť zásadná. Nekupuj žiadne detské oblečenie s ozdobami, ako sú mašle, gombíky a háčiky, pretože môžu spôsobiť udusenie. Pokiaľ musí oblečenie obsahovať ozdoby, uisti sa, že sú naozaj dobre pripevnené. Vyvaruj sa tiež výberu oblečenia so sťahovacími šnúrkami, pretože predstavujú nebezpečenstvo uškrtenia.

Rada by si sa dozvedela viac o tom, na čo je dôležité myslieť pri výbere detského oblečenia? Prečítaj si náš článok, a príprava detského šatníka pre teba bude radosť, nie starosť.

Potrebuješ poradiť s výberom vhodného oblečenia pre seba a tvojich najbližších? Napíš nám na sylvie@bergam.cz.

Bergam nie je iba ďalší e-shop. Sme tu pre vás.